Vier ultrakorte animatiefilms geselecteerd

Na drie succesvolle edities zijn vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films vanaf de zomer van 2013 in roulatie.

Nieuw dit jaar is een bijdrage van SNS REAAL Fonds aan de geselecteerde producties, dat hiermee de ontsluiting van de Nederlandse animatiefilm voor een groot publiek wil stimuleren. Het Filmfonds en Pathé zijn zeer verheugd met deze cofinanciering. De geselecteerde projecten zijn:

Pommes Frites krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.

Regie: Balder Westein

Scenario:  Balder Westein

Productie: Stichting Il Luster Films

Logline: Tijdens Sint-Maarten gaan drie kinderen de deuren langs om liedjes te zingen, maar zij worden volledig genegeerd door de buurtbewoners. Wanneer een donker gezin wél vrolijk opendoet, zorgt een fikse windhoos ervoor dat er precies op dat moment drie witte frietzakken op de hoofdjes van de kinderen terechtkomen.

Trampoline krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.

Regie: Maarten Koopman

Scenario: Maarten Koopman

Productie:  Musch & Tinbergen V.O.F.

Logline: Binnen het kader van het bioscoopscherm wordt een trampoline gespannen, waarop mens en dier zich vermaken. Vanonder het trampolinescherm bekijken wij geamuseerd hun capriolen, totdat…..

Mac ’n’ Cheese –  Supermarket krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.

Regie: Tom Hankins en Gijs van Kooten

Scenario: Roy Nieterau

Productie: Stichting Il Luster Films

Logline: Mac en Cheese proberen hun vakantiedroom te realiseren door een baantje bij de lokale supermarkt te nemen. Dit gaat al snel mis als er een kans is om nog makkelijker geld in handen te krijgen.

Wild krijgt maximaal € 50.000 realiseringsbijdrage.

Regie: Bastiaan Hooimeijer/Happy Ship V.O.F.

Scenario: Harry Arling/Happy Ship V.O.F.

Productie: Happy Ship V.O.F.

Logline: Of: hoe je als blinde natuurbarbaar vooral je omgeving niet uit het oog moet verliezen.

De films van maximaal twee minuten zijn geselecteerd uit twintig inzendingen en worden vertoond in digitale projectie in de Pathé theaters, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases. De commissie bestond uit Guido van Driel namens het Filmfonds, Willem Thijssen, de animatie-intendant van het Filmfonds, en Rink Klaassen, manager programmering van Pathé. Met deze serie willen Filmfonds en Pathé, met financiële steun van SNS REAAL Fonds, weer een groot publiek voor de Nederlandse animatiefilm bereiken. De eerste drie series Ultrakort stonden in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Shrek Forever After, De Smurfen, The Dark Knight Rises en Madagascar 3.  Steeds was één voorfilm gekoppeld aan één speelfilm. In totaal zijn de ultrakort films door bijna twee miljoen toeschouwers gezien in de bioscoop.

Bron: Nederlands Filmfonds