Bijzonder Edward Yang retrospectief in EYE en Tropentheater
De eerste keer dat in Nederland het voltallige oeuvre van Edward Yang wordt vertoond, na retrospectieven in de Cinématheque in Parijs, het Lincoln Centre in New York en het British Film Institute in Londen.
EDWARD YANG RETROSPECTIEF
Met diverse Nederlandse premières en nieuwe gerestaureerde versies van
THE TERRORIZERS en EXPECTATION. Met een door Martin Scorsese’s World Cinema Foundation opnieuw gemonteerde en gerestaureerde director’s cut van A BRIGHTER SUMMER DAY (slechts een keer eerder te zien geweest op het IFFR 2010).
Opening op 18 december in EYE door Edward Yangs weduwe, Kaili Peng,
hoedster van het Edward Yang–archief en de componiste van de muziek van Yang’s laatste film, YI YI. Bekroond in Cannes met de Gouden Palm voor de Beste Regie.
18 t/m 23 december 2012 – EYE en Tropentheater Amsterdam
3 t/m 20 januari 2013 on tour in o.a.
Den Haag, Breda en Maastricht
HET PROGRAMMA IN EYE EN HET TROPENTHEATER OP DATUM
Dinsdag 18 december 2012
EYE, Grote Zaal (Zaal 1), 2015 uur
Openingsprogramma Retrospectief Edward Yang
Openingswoord door de weduwe van Yang, Kaili Peng en vertoning
The Terrorizers
Edward Yang toont in zijn 3e speelfilm wat de gevolgen van fysieke als wel emotionele terreur kunnen zijn. De film weeft drie verhalen van verschillende karakters ineen: een arts en zijn vrouw, een schrijfster, een gangster liefje en een verliefde fotograaf die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn door een telefoontje. Yang zei dat de film werd “opgebouwd als een puzzel, de toeschouwer kan het herschikken in zijn hoofd als hij weer thuis is.
Te zien is de recentelijk digitaal gerestaureerde versie.
Taiwan, 1986, 109 min, DCP, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Cora Miao, Bai-Ming Gu, Wang An.
Woensdag 19 december 2012
Tropentheater, KZ, 20.30 uur
A Confucian Confusion
Acht personages, representatief voor de moderne stedelijke nouveau riche (zakenvrouwen, reclamespecialist, financiers, acteur en actrice) zijn op een of andere manier aan elkaar verbonden door bloed, vriendschap, of seksuele chemie. Alle personages lijken in verwarring, en kiezen voor hun eigen weg in een confucianistische maatschappij.
Taiwan, 1994, 127 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Chen Xiangqi, Ni Shujun, Wang Wei-ming, David Wang
Donderdag 20 december 2012
Tropentheater, KZ, 20.30 uur
Mahjong
De Europese bovenklasse ontmoet de Taiwanese onderwereld in deze komische actie thriller.
Een gevierd zakenman krijgt grote schulden bij een maffia baas in Taipei. Zijn zoon is de leider van een grote straatbende. Samen met zijn maten bindt hij de strijd aan met de maffia die achter zijn vader aan zit.
Een jonge Française, op de vlucht voor een ongelukkige liefde, ontmoet de bende in een café.
Taiwan, 1996, 121 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Virginie Ledoyen, Tang Tsung Sheng, Lawrence Ko, Ke Yue-Lin e.a.
Vrijdag 21 december 2012
EYE, zaal 3, 17.00u
Expectation (In Our Time) en Taipei Story
Expectation (uit In Our Time )
Een experimentele ‘kapstok-film’ van 4 regisseurs, waarin hoop en dromen van de jonge generatie Taiwanezen centraal staan. Het vierluik betekende het begin van de Nieuwe Taiwanese Cinema. De bijdrage van de toen nog onbekende Edward Yang, Expectation, is het verhaal van een pubermeisje dat met haar oudere zus en moeder samenwoont. Het jonge meisje wordt snel volwassen als een knappe student naast hen komt te wonen.
Taiwan, 1982, (30 min) 106 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Shi Anni, Zhang Yingzhen, Wang Qiguang
Taipei Story
An-chin is een moderne vrouw van de wereld en secretaresse van een zakenvrouw, die haar eigen carrière zorgvuldig heeft opgebouwd. Lung probeert het verouderde bedrijf van zijn familie draaiende te houden. Ze kennen elkaar al sinds hun kindertijd, en wonen samen. In de snel bewegende stad zoeken de jonge, op de toekomst gerichte vrouw en de aan het verleden gebonden man, een mogelijkheid om een gezamenlijke toekomst op te bouwen.
Taiwan, 1985, 110 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Tsai Chin, Hou Hsia-hsien, Wu Nianzhen.
Vrijdag 21 december 2012
Tropentheater, KZ, 20.30 uur
Yi Yi
In korte tijd wordt het leven van NJ Jiang bijzonder onoverzichtelijk. Behalve de sores van zijn slechtlopende computerzaak raakt zijn schoonmoeder in coma, gaat zijn vrouw bij een sekte, krijgt zijn zoontje problemen op school en begint zijn dochter te puberen. De existentiële twijfel is compleet wanneer ook nog zijn eerste grote liefde opduikt. In de in Cannes met een Gouden Palm voor beste regie bekroonde film wisselen liefde, afwijzing, jaloezie, optimisme en vervreemding elkaar af.
Taiwan, 2000, 173 min, 35mm, Mandarijn met Nederlandse ondertitels.
Met: Jonathan Chang, Ke Suyun, Wu Nianzhen.
Zaterdag 22 december 2012
EYE, zaal 3, 17.00u
That Day, on the Beach
Twee vrouwen, Lin Chia-li (superster Silvia Chang in een glansrol) en Tan (Teresa Hu) zijn oude vriendinnen en ontmoeten elkaar na lange tijd weer. Tan is een beroemde concertpianiste geworden en was ooit verloofd met Chia-li’s broer. Door ingrijpen van de ouders is het nooit tot een huwelijk gekomen. Lin Chia-li heeft haar ouders genegeerd en een huwelijk uit liefde gesloten. Toch is het huwelijk nu verre van gelukkig. Beide vrouwen worden heen en weer geslingerd tussen de traditionele waarden en de moderniteit van de grote stad om hen heen.
Taiwan, 1983, 167 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld
Met: Sylvia Chang, Terry Hu, Steven Hsu
Zondag 23 december 2012
EYE, Grote Zaal (Zaal 1), 14.30 uur
A Brighter Summer Day
Yang’s magnum opus, nu te zien in de originele director’s cut, is geïnspireerd op een waar gebeurd tienerdrama. Xiao S’ir begint zijn studie en is zich sterk bewust van de hoge verwachtingen van zijn vader. Hij sympathiseert al snel met een groep waar ook Ming bij hoort, een jong meisje waar hij verliefd op wordt. Binnen een mum van tijd bevindt hij zich tussen rivaliserende bendes, waar het geweld langzaam oploopt met alle gevolgen van dien.
Taiwan, 1991/2009, 240 min, 35mm, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld.
Met: Lisa Yang, Zhang Zhen, Zhang Guozhu, Elaine Jin.
Achtergrond bij het retrospectief
Edward Yang (1947 – 2007) is een van de belangrijkste grondleggers geweest van een beweging die bekend is geworden onder de naam de Nieuwe Taiwanese Cinema. De narratieve complexiteit van zijn films, zijn gebruik van de ruimte om de gevoelens van de personages te benadrukken, het creatieve gebruik van verschillende verhaallijnen, zijn bijzondere aaandacht voor geluid (muziek en geluiden), zijn bijzondere camerastandpunten met creatief gebruik van licht (tegenlicht, onderbelicht, donker) maken hem tot een cinematografische meesterverteller.
Maar desondanks is Yang in het buitenland veel minder bekend geworden dan zijn collega Hou Hsiao-hsien, de andere belangrijke grondlegger van deze beweging. Ten onrechte, want volgens vele professionals, waaronder Olivier Assayas en Martin Scorsese, behoort zijn werk tot de absolute hoogtepunten van de geschiedenis van de wereldcinema.
Dit heeft ongetwijfeld te maken met de complexiteit van Yang’s films en de totale afwezigheid van exotisme. Zijn films zijn geen historische epische films over lang vervlogen tijden, maar portretten zonder opsmuk van het moderne stedelijke Taiwan.
Alleen zijn film Yi Yi (2000) kreeg internationale erkenning, niet alleen bij de critici maar ook bij het publiek in het westen. Hij won met de film de prijs voor beste regisseur op het filmfestival van Cannes. De erkenning kwam echter te laat voor Yang om er nog van te profiteren, Yi Yi was zijn laatste film. Yang overleed op 29 juni 2007 op 59-jarige leeftijd.
Behalve Yi Yi is ook zijn film A Brighter Summer Day (1991) in Europa en de VS gedistribueerd, maar in de verkorte versie. Aangezien het festival van Cannes de lange versie weigerde, moest Yang onder druk van de producenten zijn film inkorten. De oorspronkelijke, lange versie van de film is door de World Cinema Foundation van Martin Scorsese gerestaureerd en voor het eerst vertoond op het festival van Cannes in 2009. Deze versie is slechts één keer in Nederland te zien geweest, bij het International Film Festival Rotterdam in 2010.
De rest van zijn oeuvre is slechts bekend bij een handjevol cinefielen. Met dit retrospectief tonen we voor het eerst in Nederland het voltallige oeuvre van Yang.
Het retrospectief wordt georganiseerd in samenwerking met het Centre Culturel de Taiwan a Paris, het Chinese Taipei Film Archive, Kaili Peng (de weduwe van Edward Yang en rechthebbende van enkele van zijn films), de Cinematheque Francaise en het Eye Film Instituut Nederland.
Bron: MVSP