Nederlandse korte films geselecteerd voor het Sundance Film Festival

Twee Nederlandse korte films en één Nederlandse co-productie zijn geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Film Festival. MAGNESIUM van Sam de Jong en TODAY AND TOMORROW van Aaron Douglas Johnston, beide projecten van de Nederlandse Film en Televisie Academie, worden vertoond binnen het programma Internationale Korte Fictie Films. OH WILLY, geregisseerd door Emma De Swaef and Marc James Roels, is geselecteerd voor het programma Korte Animatie Films.

Met MAGNESIUM studeerde Sam de Jong onlangs af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Tijdens het Nederlands Film Festival ontving hij voor MAGNESIUM de Tuschinski Award voor Beste Afstudeerfilm van 2012. De film werd toen tevens bekroond met de Dioraphte Award voor Beste Scenario, geschreven door Shady El-Hamus. De film gaat over een jonge getalenteerde turnster die vlak voor een belangrijk kwalificatietoernooi staat. In de aanloop naar haar laatste kans om de absolute top te bereiken, gebeurt er iets dat haar leven voorgoed zal veranderen.

TODAY AND TOMORROW is ook een project van de Nederlandse Film en Televisie Academie, geregisseerd door Aaron Douglas Johnston. In 2011 maakte Aaron zijn debuut met zijn eerste lange speelfilm BUMBLEFUCK, USA, welke in première ging op de Amerikaanse filmfestivals Frameline en Outfest en op het Nederlands Film Festival. In TODAY AND TOMORROW brengen Iraanse en Afghaanse politieke vluchtelingen hun tijd door in een centrum voor asielzoekers in Nederland, in afwachting van de uitkomst van hun asielaanvraag.

De animatie film OH WILLY , van Emma De Swaef en Marc James Roels, is een co-productie van Beast Animation (B), Vivement Lundi (F), Polaris (F) en il Luster (NL). OH WILLY won afgelopen september de Cartoon d’Or 2012, de prijs voor Beste Europese Korte Animatie Film. In de film keert de zwaarlijvige Willy terug naar de naturisten gemeenschap waar hij zijn jeugd doorbracht om zijn stervende moeder te bezoeken.

Het Sundance Film Festival vindt plaats van 17 – 27 januari 2013 in Park City, Salt Lake City, Ogden en Sundance, Verenigde Staten. Het Short Film programma van Sundance bestaat in totaal uit 65 korte films, gekozen uit 8102 inzendingen.

Bron: EYE