Peter Lindhout Filmconsulent Animatie bij Filmfonds

Peter Lindhout (1958) wordt Filmconsulent Animatie bij het Nederlands Filmfonds. Hij start per 2 januari.

Als animator, regisseur en producent van animatie-en tv-series, korte films en 3D animaties bouwde hij de afgelopen 14 jaar naam op. Zo maakte hij onder meer de 30-delige animatieserie Sjaarloos (2000), de 16delige animatieserie Ted & Ed (2004), de 13-delige animatieserie Colin (2005), De korte animatiefilms De Eekhoorn en de Zwaluw (2012) en 55 Sokken (2012).

Lindhout was gastdocent bij ateliers NIAF Tilburg en aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht en docent aan de Ichthus Hogeschool te Rotterdam. Ook was hij tien jaar zelfstandig beeldend kunstenaar. Als producent en gastdocent heeft Lindhout veel filmplannen inhoudelijk beoordeeld. Hij was vijf jaar voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP) en studeerde in 2011 af in het Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

De Filmconsulent Animatie analyseert, beoordeelt en adviseert over ingediende animatiefilmplannen. Het subsidiebureau van het Fonds (projectbegeleiders en productiebeheerders) verzorgt daarbij de productionele en zakelijke analyse en adviseert over de hoogte van een bijdrage.

 

Het Fonds heeft ter voorbereiding van de beleidsplanperiode 2013-2016 een reorganisatie doorgevoerd. Per 1 januari 2013 introduceert het Fonds drie programma’s met een specifiek profiel voor de ontwikkeling, realisering en distributie van filmproducties: New Screen NL voor nieuw talent, filmisch experiment en korte (animatie)film, Screen NL voor speelfilm, lange animatiefilm en lange documentaires primair gericht op regisseurs die hun tweede of volgende film maken en Screen NL Plus, het (semi) automatische programma gericht op de realisering van bioscoopfilms voor een groot publiek en de distributie van filmproducties. Voor de selectie van filmplannen werkt het Fonds niet langer met adviescommissies maar met het internationaal beproefde filmconsulentensysteem. Filmconsulenten worden aangesteld voor een periode van 3 jaar met de optie van verlenging.

In oktober maakte het Fonds de benoemingen bekend van Bero Beyer, José van Doorn en Monique Ruinen als Filmconsulenten Speelfilm, Pieter Fleury als Filmconsulent Documentaire, Renée van der Grinten als Filmconsulent Filmisch experiment & Documentaire, Dorien van de Pas als Filmconsulent Talentontwikkeling/Hoofd New Screen NL, Frank Peijnenburg als Hoofd Screen NL en George van Breemen als Hoofd Financiën/Screen NL Plus. Met de benoeming van Peter Lindhout als Filmconsulent Animatie is het nieuwe team compleet.

Bron: Nederlands Filmfonds