The Holy Family – Frans Zwartjes Special (i.a.v. Frans Zwartjes) op donderdag 6 december 19.00 in EYE

Donderdag 6 december organiseert EYE een speciale avond rond Frans Zwartjes ter gelegenheid van de verschijning van het fotoboek ‘The Holy Family’, dat werd samengesteld door de zoon van Zwartjes en grafisch ontwerper Willem van Zoetendaal.

Op het programma staan niet eerder vertoonde fragmenten van films die nooit tot voltooiing kwamen, opnamen voor screentests en een selectie titels (waaronder Sorbet en Living) uit Zwartjes rijke oeuvre. Bijzonder is ook de vertoning van een nieuwe korte film – als dvd opgenomen in het boek -, waarin Zwartjes zelf de hoofdpersoon is.

Zwartjes’ echtgenote en muze Trix Zwartjes zal voor het eerst spreken over haar bijzondere samenwerking met de regisseur; aan het woord komen ook  EYE-collectiespecialist Simona Monizza – verantwoordelijk voor de conservering van Zwartjes’ films in de EYE-collectie – en Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum Den Haag. Janssen zal spreken over de selectie door Zwartjes gemaakte foto’s die het museum onlangs heeft verworven. Zwartjes zelf zal na afloop exemplaren van ‘The Holy Family’ signeren.

Over Frans Zwartjes

Frans Zwartjes (1927) geldt als een van de meest veelzijdige experimentele-filmmakers van  Nederland. Op zijn naam staan onderhand meer dan vijftig films, waarvan een groot deel internationaal erkenning vond. Zwartjes kreeg eind jaren zestig bekendheid met grofkorrelige zwartwitfilms, waarin uitbundig gekostumeerde en gemaquilleerde acteurs gevangen raken in een web van seksueel geladen machtsspelletjes; hysterie, psychose en wreedheid behoren tot zijn vaste thema’s. Essayist Susan Sontag (On Photography) noemde hem eens ‘de belangrijkste experimentele filmer van zijn tijd’. Behalve als filmer was Zwartjes ook actief als musicus, vioolbouwer en beeldend kunstenaar.

Moniek Toebosch

Een van Zwartjes belangrijkste vrienden/acteurs/performers Monique Toebosch overleed op 24 november 2012. Ze is een belangrijke verschijning in de films en foto’s die EYE op 6 december vertoont.

Tickets

Kassa: regulier: € 10,00; korting: € 8,50

Online: regulier: 9,50; korting: € 8,00

Tickets online kopen via www.eyefilm.nl

Adresgegevens

IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

Postbus 37767, 1030 BJ Amsterdam

tel: 020 5891400

e-mail: info@eyefilm.nl

LET OP: EYE accepteert geen cash geld. Aan de kassa van EYE kan alléén met pin en creditcard betaald worden!

Bron: EYE