EYE: 100 jaar Hollywood en première jeugdfilms Koning van Katoren, Pudding T, Rise of the Guardians

Deze week start EYE de viering van de verjaardag van Hollywood met 25 klassiekers ‘die je niet vaak genoeg kunt zien’. Hitchcock’s Vertigo (op 70mm) opent zaterdagavond het programma. De tentoonstelling Expanded Cinema is nog t/m zondag te zien, op zaterdagavond n.a.v. de tentoonstelling Yang Fudong’s film Estranged Paradise. In première komende filmweek: Sol Lewitt, Koning van Katoren (voorpremière i.a.v. Ben Sombogaart, Frits Lambrechts, cast & crew), Pudding T en Rise of the Guardians.

100 jaar Hollywood: 25 klassiekers die je niet vaak genoeg kunt zien

Vanaf zaterdag 1 december (19.00) t/m 5 januari. In 2012 is het precies honderd jaar geleden dat de studio’s van Universal en Paramount zich vestigden in Hollywood. EYE viert het eeuwfeest van de droomfabriek met een speciaal programma rond de sterren, regisseurs en producenten die het publiek bij miljoenen naar het witte doek wisten te lokken.

Marathon laatste seizoen tv-serie The Killing

Zondag 2 december, 10.00. Voor liefhebbers van detective- en misdaadseries is zondag een dag om in de agenda te zetten. EYE organiseert dan een monstervertoning van de tien afleveringen van het laatste seizoen van de populaire Deense tv-serie The Killing. De marathon begint om 10.00 en eindigt om 23.00 (pauzes inbegrepen). Toegangsprijs is € 25, -.

DREAM AMSTERDAM in EYE met Girl, You’ll Be A Woman Soon

Zondag 2 en maandag 3 december, 21.30: Zondag Bachelorette met inleiding door Dana Linssen en maandag Bellissima met inleiding door Joyce Roodnat. In het kader van Girl, You’ll Be A Woman Soon, georganiseerd door Dream Amsterdam Foundation. In samenwerking met EYE zijn vier films te zien, uitgekozen door vier gastprogrammeurs. Zij geven aan de hand van een interview, fragmenten en een lange speelfilm hun persoonlijke kijk op de vrouw.

Sol LeWitt

Maandag 3 december, 19.15: Première. Documentaire over het wordingsproces van de spectaculaire muurschildering Walldrawing #801: Spiral van Sol LeWitt. Walldrawing #801 is te zien in de koepeltoren van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, als onderdeel van de documentaire Sol LeWitt.

Voorpremière Koning van Katoren

Dinsdag 4 december, 16.30: Filmclub Noord presenteert de feestelijke voorpremière van de Koning van Katoren, de nieuwste jeugdfilm van Ben Sombogaart. De première wordt opgeluisterd door de regisseurs en de hoofdrolspelers, onder wie Frits Lambrechts, ambassadeur van Filmclub Noord. De voorstelling begint om 16.30 en is dit keer ook toegankelijk voor niet-leden.

Hoezo Armoede?

t/m zaterdag 1 december: Een deel van de programmering van EYE staat in het teken van het thema armoede. EYE sluit daarmee aan bij de wereldwijde themaweek Why Poverty?, waaraan meer dan zestig landen meedoen. Komende filmweek o.a. Lola van Brillante Mendoza (donderdag 19.00) en American Madness van Frank Capra (zaterdag 15.00).

Exclusieve avondopenstelling Expanded Cinema

Laatste kans: Exclusieve avondopenstelling Expanded Cinema voor EYE Vrienden. Op donderdag 29 november tussen 18.00 en 21.00 wordt de tentoonstelling Expanded Cinema exclusief voor EYE Vrienden opengesteld. Om 18.30 geeft Claartje Opdam, Exhibitionsmanager, een toelichting op de tentoonstelling. Ook zijn er die avond twee gratis rondleidingen. U betaalt voor deze avond slechts de entree voor de tentoonstelling.

Bron: EYE