Cineblend 4 december 2012 – Mythe en werkelijkheid, beelden van ‘gesloten gemeenschappen’ in Nederland

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 4 december als thema: Mythe en werkelijkheid, beelden van ‘gesloten gemeenschappen’ in Nederland.

De laatste tijd zijn zogenaamde ‘gesloten gemeenschappen’ weer volop in beeld. Zo stortten de media zich op de gemeenschap van Oudwoude na het bekendmaken van de match in het bekende DNA–onderzoek en kwam het vermeende drugsgebruik in Volendam veelvuldig in het nieuws, inclusief woedende reacties uit de gemeenschap zelf die zich hevig gestigmatiseerd voelde. Ook de documentaire van Leen van den Berg, Het verdriet van West-Friesland, over het grote aantal zelfdodingen onder jongeren in deze gesloten gemeenschap deed veel stof opwaaien.

Op deze avond kijken we aan de hand van fotomateriaal en filmfragmenten naar de beeldvorming rondom deze ‘closed communities’. Hoe ziet die beeldvorming er eigenlijk uit? Zijn deze gemeenschappen wel zo gesloten als de media willen doen geloven? Hoe kijkt men naar die beeldvorming van binnenuit? Hoe moeilijk is het om in die gemeenschappen te filmen of te fotograferen?

Te gast zijn:
Leen van den Berg: regisseur en producent bij Van der Hoop Filmproducties. Zijn meest recente film, Het verdriet van West-Friesland, deed veel stof opwaaien.
Kees Brouwer
: regisseur, onder andere bij VPRO’s Tegenlicht. In de documentaire Hallelujah, Tussen Storm en Stilte (2011) dringt Brouwer via een portret van het Urker Mannenkoor door tot de ziel van de Urker gemeenschap. Wendelien Voogd: filmmaakster en antropoloog. Een van haar projecten is de website www.staphorstinbeeld.nl. Daarop een overzicht van hoe de regio Staphorst de afgelopen decennia is verbeeld door onderzoekers, kunstenaars en media.
Karine Versluis
: fotografe. In 2007 studeerde zij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met het boek STAPHORST over haar geboortedorp.

Bron: Cineblend