IDFA Winnaars IDFA2012 bekend gemaakt

De Amerikaanse documentaire First Cousin Once Removed van regisseur Alan Berliner heeft de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het IDFA.

De award van het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 12.500 euro.

De winnende film vertelt de levensgeschiedenis van Berliners oom, die in de laatste fase van zijn leven aan alzheimer lijdt.

Red Wedding

In het Compagnietheater in Amsterdam werden vrijdagavond de prijzen uitgereikt van de verschillende competitieprogramma’s. De documentaire Red Wedding kreeg de prijs voor beste middellange documentaire (10.000 euro).

Red Wedding is het emotionele relaas van de Cambodjaanse Sochan Pen die als 16-jarige werd gedwongen tot een huwelijk met een Rode Khmersoldaat. De film van Lida Chan en Guillaume Suon kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Fund.

Soldier on the Roof

De Nederlandse Esther Hartog viel met haar documentaire Soldier on the Roof dubbel in de prijzen. Hartog verwierf de prijs voor het beste debuut en voor de beste Nederlandse film. Aan beide prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Soldier on the Roof biedt een inkijkje in het dagelijkse leven in de Joodse enclave in Hebron, waar 800 kolonisten wonen tussen 120.000 Palestijnen.

Pablo’s Winter

Searching for Sugar Man (Zweden/Engeland) van Malik Bendjelloul werd eveneens met twee prijzen onderscheiden. De film won zowel de publieksprijs als de prijs voor beste muziekdocumentaire. Searching for Sugar Man gaat over de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez die alleen in Zuid-Afrika bekend werd.

In de studentencompetitie won Chico Pereiro voor zijn documentaire Pablo’s Winter. Dit is een humoristisch portret van de verstokte roker Pablo die zijn oude dag klagend en hoestend doorbrengt en graag mijmert over vroeger, toen alles beter was.

Marcel Barrena

De jongerenjury onderscheidde Marcel Barrena voor de Spaande documentaire Little World, het verhaal over de 19-jarige Albert die in zijn rolstoel met zijn vriendin en zonder budget naar de andere kant van de wereld reist. De Franse interactieve tabletdocumentaire Alma, a Tale of Violence won de DocLab Award.

De 25e editie van het IDFA duurt nog tot en met zondag. De organisatie verwacht dat het aantal bezoeken boven de 200.000 uitkomt, iets meer dan vorig jaar. Twee jaar geleden trok het tiendaagse evenement 180.000 bezoekers. De netto-opbrengst is net als vorig jaar 1 miljoen euro.

Bron: nu.nl