Ingrid Kamerling wint Mediafondsprijs Kids & Docs 2012

Donderdag is de Mediafondsprijs Kids & Docs 2012 uitgereikt aan filmmaker Ingrid Kamerling. Voor haar film Geluiden voor Mazin, geproduceerd door de EO en Hollandse Helden, ontving zij de prijs van € 15.000 voor de beste jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.

In haar debuut laat Kamerling zien hoe Mazin (12) zijn weg vindt in de – voor hem nieuwe – wereld van het horen. De prijs werd uitgereikt als afsluiting van een congres over de Nederlandse documentaire, dat vandaag door IDFA werd georganiseerd.

Kamerling ontvangt € 15.000,- om een nieuwe jeugddocumentaire te ontwikkelen. De kinderjury bestond uit Anne van Zon, zelf geportretteerd in de jeugddocumentaire Anne Vliegt, Mack Bouwense, hoofdpersoon van Ik ben echt niet bang!, Bless Ampomah en twee junior reporters van Zappechtgebeurd: Fleur Bastiaansen en Matt Herrijgers. De kinderjury: “Wij waren onder de indruk van alle vier de films. Zij waren allemaal goed gemaakt. Uiteindelijk kozen we voor de film die ons het meeste aansprak door de keuze van onderwerp en de bijzondere manier waarop het gemaakt is. Het is een grappige én spannende film die je in het hoofd van iemand anders laat kruipen.”

Een jury bestaande uit regisseurs Menna Laura Meijer, Rita Horst en Tom Fassaert nomineerde vier jeugddocumentaires uit 21 inzendingen:

Achter de toren – regie: Astrid Bussink (KRO)

Als ik in de spiegel kijk – regie: Saskia Gubbels (NCRV / Hollandse Helden)

Het Diepe – regie: Michiel Brongers (NCRV / Selfmade Films)

Geluiden voor Mazin – regie: Ingrid Kamerling (EO / Hollandse Helden)

Menna Laura Meijer namens de professionals jury: “Het is de jury overduidelijk dat in Nederland veel bijzondere jeugdfilms worden gemaakt. We zagen hoofdpersonen, kinderen die ons met flair en overtuiging, humor en gevoel, onderdeel maakten van hun leven. Kleine verhalen over kleine gebeurtenissen waar we in het dagelijks leven misschien aan voorbij lopen, maar ook pijnlijke en emotionele bekentenissen die zowel jonge als volwassen kijkers in het hart raken. De Nederlandse jeugddocumentaire is veel meer dan een verzameling verhalen. Regisseurs die hun persoonlijke verbeelding inzetten en daarmee de verhalen voor even groter dan de werkelijkheid maken.”

Uitzending van Geluiden voor Mazin (EO/Hollandse Helden) en andere jeugddocs: 25 november 2012 om 12 uur op Nederland 3, in een speciale aflevering van Zapp Echt Gebeurd 2012 met Willie Wartaal.

Bron: Mediafonds