Nieuws van EYE

Op zaterdagavond vertoont EYE de wereldpremière van Droom en daad over Henriette Roland Holst met nagesprek met regisseur Annette Apon o.l.v. Dana Linssen (NRC, Filmkrant). EYE is tijdens de laatste vier dagen van IDFA (donderdag t/m zondag) ook festivallocatie. Verder deze week o.a. Yang Fudong’s 7 Intellectuals in Bamboo Forest (part 5) n.a.v. de tentoonstelling Expanded Cinema (t/m 2 december).

Voor wie op zoek is naar een cadeau maar niet zo goed weet wat te kiezen, heeft EYE een alternatieve oplossing bedacht: de EYE Giftcard. De fraai vormgegeven cadeaubon fungeert als debetcard en geeft de ontvanger de mogelijkheid een bepaald bedrag te besteden in EYE.

Louis van Gasteren – Seismograaf van zijn tijd

Donderdag 22 t/m vrijdag 30 november: retrospectief van het werk van Louis van Gasteren, die in november 90 jaar wordt. Van Gasteren werd door de journalist Henk Hofland getypeerd als de ‘seismograaf van zijn tijd’, een documentaire filmmaker die op de huid van zijn tijd zat. Met o.a. komende filmweek een inleiding door Simona Monizza (EYE), die de films van Van Gasteren heeft gerestaureerd, bij een overzicht van de korte films van Van Gasteren (donderdag, 19.00).

Droom en daad

Vanaf zaterdag 24 november, 19.15: wereldpremière (zaterdag) met nagesprek regisseur Annette Apon o.l.v. Dana Linssen (NRC, Filmkrant). Henriette Roland Holst (1869–1952) vergaderde met Lenin en Trotski, en correspondeerde met Rosa Luxemburg. Haar brieven, gedichten en toespraken geven inzicht in haar diepste dilemma’s. Oud beeldmateriaal voert ons die roerige jaren in.

Berlin, die Sinfonie der Grossstadt

Zondag 25 november (16.00): Stille filmklassieker. De jaren twintig: van ochtendgloren tot nacht trekt het leven voorbij in de metropool Berlijn. Cinema Concert met live begeleiding door David Kweksilber, Leo van Oostrom en Polo de Haas.

Hoezo Armoede?

Zondag 25 november t/m zaterdag 1 december: Een deel van de programmering van EYE staat in het teken van het thema armoede. EYE sluit daarmee aan bij de wereldwijde themaweek Why Poverty?, waaraan meer dan zestig landen meedoen. Komende filmweek o.a. Fakkelgang met live piano door Wim van Tuyl (zondag, 20.30) en De jantjes met inleiding door Clara Pafort-Overduin (maandag, 16.30).

Het schimmenrijk

Maandag 26 november (19.00): Iedere laatste maandag van de maand voorziet filmjournalist Hans Beerekamp fragmenten uit het werk van recent overleden filmpersoonlijkheden van liefdevol commentaar. Maandag o.a. aandacht voor Hetty Blok, William Asher, Luc De Heusch, Ivo Michiels en Sylvia Kristel.

Monster + inleiding Margiet van der Linden

Maandag 26 november, 21.30: Monster is gebaseerd op het leven van Aileen Wuornos. Een prostituee uit Daytona Beach wordt een seriemoordenaar. Inleiding door Margriet van der Linden (journalist en hoofdredacteur Opzij Magazine). In het kader van Girl, You’ll Be A Woman Soon, georganiseerd door Dream Amsterdam Foundation. In samenwerking met EYE zijn vier films te zien, uitgekozen door vier gastprogrammeurs. Zij geven aan de hand van een interview, fragmenten en een lange speelfilm hun persoonlijke kijk op de vrouw.

KABK: Between absurdity and reality – E*Cinema Academy

Dinsdag 27 november, 19.00: Videokunst, animatie en documentaires tonen de sociale en culturele transformaties scvan Polen sinds de jaren zeventig en de ontwikkeling van de Poolse identiteit, van het communistihe verleden tot het postmoderne nu. Met onder andere werk van: Józef Robakowski, Zbigniew Rybczyński en Julian Antonisz. Presentatie door Pawel Pokutycki, docent interactieve media aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

Bron: EYE