Nieuwsberichten van het Filmfonds

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van het Filmfonds.

– Nieuwe See NL + iPad/Android versie
– Tijdens het IDFA 2012:
Young Producers Project
Chinese en Zuid-Afrikaanse delegaties op bezoek
Seminar: Pitch-trailers met Jesper Osmond
IDFA Congress: Dutch Docs Conquer the World
Nederlandse documentaires op IDFA
– Realiseringsbijdrage voor coproducties
– Toekenning Vrijplaats
– Toegewezen bijdragen

NIEUWE SEE NL + IPAD EN ANDROID VERSIE

De nieuwe SEE NL 09 is uit met een IDFA editie. Onder meer met de openingsfilm van IDFA, Wrong Time Wrong Place van John Appel en interviews met Sarah Harkink, Louis van GasterenManu Riche, Simonka de Jong en Deborah van Dam. SEE NL is tevens gratis te downloaden voor iPad en Android tablet voorzien van onder meer trailers en teaser clips. Klik hier voor de webversie van SEE NL 09.

IDFA 2012

Vanavond gaat met de Nederlandse film Wrong Time Wrong Place van John Appel, het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) van start. De documentaire is gelijktijdig in 25 bioscoopzalen in Nederland te zien. Dit jaar zijn er meer Nederlandse documentaires dan ooit te zien op IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld. Het Nederlands Filmfonds ondersteunt de IDFA-activiteiten Docs for Sale en het Forum, die beide een belangrijke bijdrage leveren aan de uitwisseling tussen de Nederlandse en de internationale documentaire wereld. Verder ondersteunt het Filmfonds het Young Producers Project, de internationale industry screenings van Nederlandse titels, het IDFA Congres op 22 november (waarover hieronder meer) en verspreidt het Fonds samen met EYE het blad SEE NL aan de internationale industry gasten op IDFA.

tijdens IDFA 2012

Young Producers Project 15 – 22 november

Voor het Young Producers Project zijn dit jaar opnieuw een zestal aankomend producenten door het Fonds voorgedragen. Zij krijgen een speciaal op internationale coproductie toegesneden programma, met een rondgang langs de belangrijkste onderdelen van het IDFA: IDFAcademy, Forum, Docs for Sale, Pitch presentations en Industry Panels.

In IDFAcademy wordt jaarlijks een trainingsprogramma voor filmstudenten en veelbelovende jonge filmmakers uit Nederland en de rest van de wereld georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

IDFA Congress: Dutch Docs Conquer the World! 22 november

IDFA bestaat 25 jaar en is uitgegroeid tot het grootste documentaire festival ter wereld. Het eerste IDFA Congres is één van de centrale gebeurtenissen van dit jaar. Deze 25e verjaardag biedt Nederlandse en internationale filmprofessionals de mogelijkheid de toekomst en het succes van Nederlandse documentaires op de internationale markt te optimaliseren. Het IDFA Congres is mogelijk gemaakt door het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, EYE International, VEVAM, HUMAN, AVRO en NCRV.

Het conferentieprogramma bestaat uit vijf korte inspirerende keynote sprekers, panels, feedback en clips die worden gepresenteerd in de loop van de dag.

Datum: 22 november 2012
Locatie: Compagnie Theater Amsterdam.
Programma start om 09.30uur
Voor meer info en kaarten klik hier.

Chinese documentairemakers en televisieproducers op bezoek

Dit jaar komt opnieuw een groep Chinese documentairemakers en televisieproducers naar het IDFA. Daarbij zijn ook directieleden van het televisiestation CCTV 9, dat gespecialiseerd is in documentaires aanwezig. Tijdens het  IDFA nemen zij deel aan paneldiscussies over coproductie tussen China en Westerse landen. Het Filmfonds onderhoudt, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Peking, de contacten met CCTV en Chinese filmorganisaties over samenwerking met Nederlandse producenten en de Publieke Omroep.

Zuid-Afrikaanse delegatie documentairemakers en televisieproducers

Van 15 tot en met 21 november zal een delegatie bestaande uit onder meer Terrence Khumalo en Neiloe Khunyeli aanwezig zijn in Amsterdam. Zij vertegenwoordigen Zuid-Afrikaanse regisseurs, producenten en het NFVF. Het Nederlands Filmfonds en de National Film and Video Foundation (NFVF) streven er naar om de memory of understanding (MOU) die in 2005 werd gesloten uit te werken tot een coproductieverdrag tussen beide landen. Een groot aantal Nederlandse filmproducties waaronder de speelfilms Black Butterflies, De Heineken Ontvoering en de serie Stellenbosch, zijn in Zuid-Afrika opgenomen, waarbij succesvol werd samengewerkt met een Zuid-Afrikaanse crew. In Cannes, eerder dit jaar, spraken beide nationale fondsen af om de uitwisseling verder te intensiveren. Het NFVF wil in dit kader graag de expertise in Zuid-Afrika op het gebied van documentaire vergroten en is daarom met een delegatie aanwezig op het IDFA.

Pitch-trailers met Jesper Osmond op 19 november

Op maandag 19 november, tijdens het IDFA organiseert de NCE een avondseminar over het monteren van pitch-trailers voor documentaires. De Deense editor Jesper Osmond zal in een gesprek met Menno Boerema (NCE) aan de hand van voorbeelden ingaan op hoe je met o.a. research-materiaal een pitch-trailer maakt die effectief is.

In de huidige tijd van grote bezuinigingen en de wens om internationaal te coproduceren is de pitch-trailer een steeds belangrijker onderdeel van het documentaire- en editorsvak, om ook voldoende financiering te genereren. Jesper Osmond heeft zich in de pitch- trailer gespecialiseerd. Hij zal een aantal trailers bespreken waaraan hij onlangs heeft gewerkt – in verschillende productiestadia – en hij zal ingaan op de effectiviteit van de montage en presentatie. Deze avond is gratis toegankelijk voor zowel NCE-leden als geïnteresseerde filmcollega’s. Wel is het noodzakelijk je aan te melden via www.cinemaeditors.nl/events/pitch-trailers

Mocht je graag je eigen pitch-trailer aan Jesper Osmond willen laten zien, stuur deze dan naar bart@filmdoc.nl.
Locatie:  NFTA. Het seminar start om 18.30 uur .
Voor meer info klik hier

Nederlandse documentaires op IDFA

Geselecteerd voor Feature-Length Competition & Dutch Competition
Wrong Time Wrong Place geregisseerd  door John Appel. Mede mogelijk gemaakt door het Filmfonds. Kijk hier voor meer informatie .

Geselecteerd voor Competition for First Appearance & Dutch Competition
Soldier on the Roof geregisseerd door Esther Hertog.

Geselecteerd voor Mid Length  Competition & Dutch Competition
The Successor of Kakiemon geregisseerd door Suzanne Raes.

Geselecteerd voor Dutch Competition
Alexandra geregisseerd door Sarah Harkink

Mede mogelijk gemaakt door het Filmfonds:
Het blinde Lot geregisseerd door Ramon Gieling.Kijk hier voor meer informatie.
Het Geheim van de HEMA geregisseerd door Yan Ting Yuen.Kijk hier voor meer informatie .
Ik wil mijn Geld terug geregisseerd door Leo de Boer.Kijk hier voor meer informatie.
Kill Your Darling geregisseerd door Jaap van Hoewijk.
The Only Son geregisseerd door Simonka de Jong.Kijk hier voor meer informatie .
De Sekspolitie geregisseerd door Roy Dames.Kijk hier voor meer informatie.
Overige documentaires:
De Baby geregisseerd door Deborah van Dam.
Bijna 18 geregisseerd door Ingeborg Jansen.
De Onplaatsbaren geregisseerd door René Hazekamp.
Rauwer geregisseerd door Anneloek Sollart.
Space in Between geregisseerd door Noelia Nicolás.
De Uitverkorenen geregisseerd door Geertjan Lassche.

Klik hier voor het volledige programma van het IDFA.

REALISERINGSBIJDRAGE VOOR  COPRODUCTIES

Een Nederlands majoritaire film en drie minoritair Nederlandse films kregen een realiseringsbijdrage toegekend in het kader van de samenwerking tussen het Vlaams Audio Visueel Fonds (VAF) en het Nederlands Filmfonds en twee minoritaire coproducties worden gesteund. Lees verder

Toekenning Vrijplaats

Filmmaker Cyrus Frisch heeft € 20.000,00 toegekend gekregen om het scenario voor zijn arthouse project The Birthday Present te ontwikkelen.  Lees verder

Toegewezen bijdragen

U kunt filteren op categorie en bijdragesoort.
Voor een recent overzicht van de Toegewezen Bijdragen, klik hier.

Bron: Nederlands Filmfonds