IDFA 2012: Twintigste Forum van start

Al twee decennia is Forum de plek om nieuwe documentaire-plannen te pitchen. Ook Nederlanders zijn van de partij. Komt er weer een nieuwe, potentieel controversiële film van Renzo Martens (Episode 3) aan?

In totaal worden er dit jaar 58 projecten gepitcht in verschillende settings tijdens de internationale cofinancieringsmarkt. Filmmakers, producenten, commissioning editors van internationale televisieomroepen en allerhande potentiële financiers, matchmakers en distributeurs verzamelen zich de komende drie dagen in het Compagnietheater. Het Forum is een drukke bijeenkomst die belangrijk is voor IDFA en makers, maar waar de bezoeker weinig van merkt.

Zo’n 90% van de projecten wordt daadwerkelijk geproduceerd. Zo ziet de IDFA-bezoeker uiteindelijk wél de resultaten op het grote scherm. Dit jaar draaien onder meer The Queen of Versailles, The Record Breaker, Alma, a Tale of Violence en Sofia’s Last Ambulance – allemaal resultaten van eerdere Forum-edities. Nederlandse films als Position Among the Stars (Leonard Retel Helmrich) en Episode 3 – ‘Enjoy Poverty’ (Renzo Martens), zijn eveneens voormalig FORUM-projecten.

Ook dit jaar zijn er Nederlanders van de partij. Producent Submarine pitcht samen met regisseur Ben Lewis The Eurocalypse – Why Are We Poor Now. Op het festival draait Lewis’ Poor Us – An Animated History of Poverty – ook geproduceerd door Submarine. Het nieuwe project belooft te onderzoeken waarom het rijke Europa, voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, in een diepe economische crisis is geraakt. En dat gegoten in een spannende, thrillerachtige vorm.

Ook kunstenaar en filmmaker Renzo Martens presenteert zijn nieuwe project, A Centrification Program. Daarin wordt hij gevolgd in zijn pogingen om plantagewerkers in Congo hoogstaande kunst te laten produceren. Dat moet de regio aantrekkelijker maken voor de buitenwacht. Even aantrekkelijk als de westerse wereld, met creatieve documentaires als die van Martens.

Door: Maricke Nieuwdorp
Bron: IDFA