EYE: Erasmusprijswinnaar Daniel Dennett te gast, première ‘Amour’ (M. Haneke)

Hoog bezoek in EYE vrijdagmiddag (15.00): Erasmusprijs winnaar en Professor of Philosophy Daniell Dennett spreekt met Patricia Pisters (UvA hoogleraar filmstudies) over film en filosofie.

Daniel Dennett kreeg in 1993 in Nederland landelijke bekendheid door zijn optreden in de VPRO TV-serie Een schitterend ongeluk van Wim Kayzer. Nog enkele kaarten beschikbaar. Verder deze week o.a. de première van Michael Haneke’s Gouden Palm (Cannes)-winnaar Amour (***** Filmkrant) en Yang Fudong’s 7 Intellectuals in Bamboo Forest (part 3 & 4) n.a.v. de tentoonstelling Expanded Cinema (t/m 2 december).

Amour

Vanaf donderdag 15 november: Gouden Palm-winnaar in Cannes. Even ingetogen als indringend laat Michael Haneke zien hoe een ouder echtpaar moet om zien te gaan met de aftakeling van de echtgenote, een welbespraakte pianolerares die na een hartinfarct slechts een schim is van wie ze was. “Deze film is essentieel. Een meesterwerk…” ***** (Filmkrant)

Being There

Donderdag 15 november, 19.15: Jerzy Kosinski bewerkte zijn eigen roman tot scenario voor deze succesvolle zwartgallige satire, een commentaar op het Amerika van het tv-tijdperk. Glansrol Peter Sellers. N.a.v. première rerelease The Manchurian Candidate.

Dennett on Film

Vrijdag 16 november, 15.00: Gesprek tussen filosoof Daniel Dennett (Erasmusprijswinnaar) en Patricia Pisters (hoogleraar filmstudies) over ons brein en de (film)kunst. Over de raakvlakken tussen neurofilosofie en onze blik. Over Lawrence of Arabia, de favoriete film van Dennett. En over de rol van zombies, robots en blauwe bananen in het werk van Dennett.

Cinema Egzotik: Grindhouse Night

Vrijdag 16 november, 20.00: Martin Koolhoven en Ronald Simons van de maandelijkse serie Cinema Egzotik (ode aan ‘buitenissige cinema’), buigen zich dit keer over het fenomeen van de Grindhouse Cinema. Met Maniac van William Lustig (VS 1980) en Rolling Thunder van John Flynn (VS 1977).

Lawrence of Arabia 4K

Zaterdag 17 november, 14.00: David Leans klassieker is even magistraal, mysterieus en bombastisch als zijn hoofdpersoon Lawrence of Arabia. Keuzefilm van Daniel Dennett. Voorpremière digitale 4K-restauratie (director’s cut).

7 Intellectuals in Bamboo Forest (part 3 & 4)

Zaterdag 17 november, 19.00: Yang Fudong, een van China’s grootste moderne kunstenaars, vermengt Chinese traditionele waarden met  invloeden van de westerse film- en videocultuur. In Seven Intellectuals in Bamboo Forest voert hij aan de hand van de ontmoetingen tussen zeven jonge stadsmensen het complexe huidige China op: van de economische hysterie tot de filosofie van oude dynastieën.

Shoes + inleiding

Zondag 18 november, 16.30: Lois Weber is een van de belangrijkste vrouwelijke regisseurs van de vroege film. EYE restaureerde Webers Shoes (1916), een sociaal bewogen aanklacht tegen onderbetaalde arbeid. Shoes is reeds op verschillende archieffestivals vertoond. Met inleiding Elif Rongen, collectiespecialist stille film. Voorstelling in het kader van de Hoezo Armoede?-campagne waarbij film wordt ingezet om armoede onder de aandacht te brengen.

Bron: EYE