Tomas Kaan wint Mediafondsprijs Documentaire 2012 tijdens opening IDFA

Woensdagavond is in Pathé Tuschinski het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) officieel geopend met Wrong Time Wrong Place van John Appel. Voorafgaand aan de opening werd door de voorzitter van het Mediafonds Jacob Kohnstamm de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire bekend gemaakt. Tomas Kaan ontving de prijs van € 125.000 voor de realisering van zijn film Wij zijn 18.

IDFA-Mediafonds Workshop

De prijs, een geldbedrag van € 125.000,- wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. Deze documentaireworkshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds.

Wij zijn 18
In de film Wij zijn 18 komt een groep jongens van 18 bij elkaar in een afgesloten ruimte. Hun verhalen over de relatie met hun ouders, vriendschap, drank, drugs, seks en agressie worden afgewisseld met scènes van een doorleefde nacht die ze samen, op dezelfde plek beleven.

Tomas Kaan studeerde geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij zich als filmmaker. Zijn jeugddocumentaire Jongens Zijn We won de Cinekid kinderkast juryprijs en de prijs van de kinderjury op het International Short Film Festival in Oberhausen. Hij regisseerde vorig jaar de fictiefilm Dagen van Gras in het kader van One Night Stand. Momenteel ontwikkelt Tomas een speelfilm, regisseert een reisprogramma met Tommy Wieringa over de Nederlandse grens en is voor commercials verbonden aan productiehuis Hazazah.

De jury bestond dit jaar uit Mark Wessner, Petra Lataster-Czisch, Suzanne Raes en namens de documentairewerkgroep van de Publieke Omroep, Sjoerd van den Broek en Marijke Huijbregts. Volgens het juryrapport geeft het plan blijk van een grote urgentie. Het lijkt dicht geschreven op de persoonlijke ervaringen van de maker en kent een strakke vormgeving en structuur. Toch kunnen er dingen misgaan, uit de hand lopen en worden er extremen gezocht…het is een waagstuk op de grens van documentaire en drama.

Deze editie werd geleid door Menna Laura Meijer. De deelnemers aan de workshop zijn geselecteerd door een commissie van o.a. vertegenwoordigers van de publieke omroep, op basis van een ingezonden synopsis. Eén van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Bron: Mediafonds