Nationaal en internationaal succes voor Nederlandse documentaires

De Nederlandse documentaire heeft grote belangstelling in binnen-, en buitenland. Woensdagavond opende de Nederlandse documentaire Wrong Time Wrong Place van John Appel het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), en was gelijktijdig te zien in 25 bioscoopzalen in Nederland. Het grootste documentairefestival ter wereld toont meer Nederlandse documentaires dan ooit.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum vertoont het dit jaar ‘25 jaar Highlights of the Lowlands’ met 15 Nederlandse documentaires. Een speciale Chinese en Zuid-Afrikaanse delegatie van documentaire professionals bezoekt IDFA om met Nederlandse documentairemakers te praten over samenwerking. Drie nieuwe Teledocs Het Geheim van de Hema, De Sekspolitie en Ik wil mijn Geld terug dingen mee in de competitie Beste Nederlandse IDFA documentaire.

Ook op internationale festivals waren Nederlandse documentaires dit jaar succesvol met 160 vertoningen in Europa, 53 in de Verenigde Staten, 9 in Latijns Amerika, en 21 in Azië. Wavumba van Jeroen van Velzen won dit voorjaar de Best New Documentary Director award ($ 25.000) op het prestigieuze Tribeca Film Festival. 900 dagen van Jessica Gorter werd geselecteerd voor het NYON International Documentary Festival in april -Visions du Reel en kreeg een lovende kritiek van het blad Variety. Aliona van der Horst won met Water Children de DOXA feature documentary award op het Vancouver Documentary & Video Festival in mei van dit jaar. Ouwehoeren werd in de Nederlandse bioscoop gezien door meer dan 20.000 bezoekers. De documentaire ontving de Prix Europa for Best European documentary en draaide in augustus in Amerikaanse bioscopen.

Ook de buitenlandseverkoop van documentaires verloopt succesvol. Onder meer Inside Out over Anton Corbijn werd verkocht aan Australië en Hong Kong, Beer is Cheaper than therapy van Simone de Vries werd verkocht aan Zweden en Israël.

I am a woman now van Michiel van Erp werd verkocht aan België, Griekenland, Israël en Canada.

De documentaire Droom en Daad komt op 22 november uit in de Nederlandse bioscopen, de documentaire Sol Lewitt op 6 december en de documentaire De Baby komt op 20 december uit in de Nederlandse bioscopen.

Het Nederlands Filmfonds ondersteunt de IDFA-activiteiten Docs for Sale en het Forum. Verder ondersteunt het Filmfonds  het Young Producers Project, de internationale industry screenings van Nederlandse titels en het IDFA Congres op 22 november. Het Fonds en EYE verspreiden het blad SEE NL onder de internationale industry gasten op IDFA.

Bron: Nederlands Filmfonds