Arab Camera Festival – De veranderingen na de Arabische lente op het witte doek

Tienduizenden vreedzame demonstranten scandeerden tijdens de Arabische Lente in Tunesië, Egypte, Libië en Syrië de slogan ‘The people want’. Alle macht aan het volk, maar hoe staat het er anderhalf jaar later in deze landen voor? Terwijl in Syrië het regime nog steeds een gruwelijke overlevingsstrijd voert, hebben Tunesië en Egypte democratische stappen gezet. In Libië is het beeld diffuus en wisselen hoopvolle en verontrustende berichten elkaar af. Het Arab Camera Festival geeft meer dan tachtig films een beeld van de veranderingen in de Arabische wereld en de achtergronden ervan.

Filmprogramma

Het festival opent 28 november in LantarenVenster met de Egyptische speelfilm After the battle. De film gaat over de jonge ruiter Mahmoud, die op het Tahirplein met zijn paard meedeed aan charges tegen demonstranten. Als hij na de omwenteling zijn baan verliest en met de nek wordt aangekeken, ontmoet hij de moderne jonge vrouw Reem. De botsing van wereldbeelden verandert beiden. Regisseur Nousry Nasrallah en hoofdrolspeler Bassem Samra zijn op het festival aanwezig.

In de dagen erna zijn ruim tachtig korte en lange fictie- en documentaire films te zien. Ze zijn afkomstig uit ruim twintig landen en veelal gemaakt door jonge filmmakers. Naast de speelfilm Seven courtyards (Semir Aslanyürek), over culturele pluriformiteit in Turkije, staat de documentaire Jews of Egypt (Amir Ramses), over de geschiedenis van Egyptische Joden. De grappige Libanese documentaire Marcedes ziet een parallel tussen de geschiedenis van het Mercedesmodel Ponton 180 en de geschiedenis van Libanon. De Tunesische documentaire Boxing with her portretteert een meisje dat geobseerd is door de Tunesische wereld van het vrouwenboksen. Filmmaakster Latifa Robbana is op het festival aanwezig. Op de feestelijke slotavond op 2 december wordt bekend gemaakt welke film de grote prijs van het Arab Camera Festival 2012 heeft gewonnen.

Specials

Syrië Centraal
Op vrijdag 30 november staat het festival vanaf 11.00 uur met films, een talkshow en een debat in het teken van Syrië. Te zien zijn onder meer met mobieltjes gefilmde reportages van de repressie door het regime en het verzet ertegen. Een van de films is Days with Free Syrian Army, waarvan de maker in de stad Daraa dagenlang optrok met het Vrije Syrische Leger. De maker is anoniem aanwezig op het festival. Op het programma staan ook documentaire portretten van dichters die het verzet inspireren. Speciale gast is filmmaker Ossama Mohammed, wiens kritische films zijn verboden in Syrië. Het festival vertoont van hem onder meer zijn prijswinnende Peepshow uit 2002.

Masterclass
De Algerijns-Nederlandse filmmaker Karim Traïdia en de Syrische regisseur Ossama Mohammed houden 1 december om 15.00 uur een masterclass over film en de Arabische Lente. Aan de hand van filmfragmenten bespreken zij de invloed van de Arabische cinema op de politieke omwentelingen. Hoe groot was de rol van films bij deze ontwikkelingen? En wat is omgekeerd de invloed van de Arabische Lente op de cinema?

Kaarten
Kaarten voor de films zijn vanaf 16 november te koop via de website van LantarenVenster of aan de kassa. Een kaartje voor een film kost 9 euro. Passepartouts die toegang geven tot alle films en evenementen in het festival kosten 75 euro. Ze zijn verkrijgbaar via tickets@arabcamera.nl.

Bron: Arab Camera Festival