NPO: drama en documentaire behouden

Het einde van het Mediafonds, is niet het einde van drama en documentaire. Die toezegging deed bestuurslid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Shula Rijxman maandag in een speciale bijeenkomst met vertegenwoordigers van de drama en documentaire-sector. Maar directeur Hans Maarten van den Brink van het Mediafonds is kritisch over de toezeggingen van de NPO.

‘Het lijkt op een fantastische spin, zo vlak voor de opening van het IDFA. Ineens horen drama en documentaires tot de “topprioriteiten” van de publieke omroep. Maar toen er vorige jaar 200 miljoen moest worden bezuinigd was daar geen sprake van. Het lijkt of er krokodillentranen worden gehuild en er een symbolisch gebaar wordt gemaakt. We moeten maar afwachten wat er na 2017 gebeurd.’

Recent trokken eindredacteuren documentaire en drama bij de Publieke Omroep (PO) aan de bel dat mogelijk meer dan de helft van de drama- en documentaireproducties bij de PO verdwijnen als gevolg van het regeerakkoord. Er moet 100 miljoen euro bezuinigd worden, deze bezuiniging komt bovenop de 200 miljoen euro bezuinigingen door het vorige kabinet. Een van de slachtoffers is het mediafonds, de organisatie die subsidies verstrekt voor producties van de publieke landelijke en regionale omroep. Om het Mediafonds te redden is inmiddels een petitie gestart.

De Publieke Omroep liet al weten dat de sector niet helemaal ongeschonden uit de strijd komt. “Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden, maar ook vanuit het eigen programmabudget willen we zoveel mogelijk voor deze genres blijven staan”, aldus Rijxman.

Bron: Villamedia