Movies that Matter @ IDFA 2012

Op zondag 18 november presenteert Movies that Matter haar jaarlijkse themamiddag op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Deze middag staan in Pathé Tuschinski drie films over spraakmakende onderwerpen op het programma; de moedige ontsnapping van een jonge gevangene uit een werkkamp in Noord-Korea, de hoopgevende start van de revolutie in Jemen en het gevaarlijke werk van Indonesische mijnwerkers op een actieve vulkaan. Na afloop van de films vinden gesprekken plaats met uiteenlopende, internationale gasten waaronder de filmmakers. Kaarten zijn vanaf vandaag te reserveren via www.idfa.nl.

Het programma start om 12.00 uur met Camp 14: Total Control Zone, een onthullende film van Marc Wiese waarin de Noord-Koreaanse Shin Dong-Hyuk vertelt over zijn jeugd die hij in een werkkamp doorbracht. Op zijn 23ste wist hij te vluchten naar Zuid-Korea, waar hij uitvoerig ondervraagd werd door de geheime dienst. Hoewel hij de wereld buiten het kamp aanvankelijk ervoer als een paradijs, stelt hij nu vast: “Alles draait hier om geld. Vreemd genoeg plegen in Seoul meer mensen zelfmoord dan in het kamp. Ik mis de zuiverheid van mijn hart.” Na afloop van de film volgt een gesprek met onder anderen de producent, Axel Engstfeld.

Om 14.30 uur neemt regisseur Sean McAllister de kijker in de spannende documentaire The Reluctant Revolutionary mee naar Jemen aan het begin van de revolutie. In de aanloop naar een belangrijk keerpunt volgt McAllister zijn sympathieke gids Kais, een jonge vader die alle oproer het liefst al khat kauwend van een afstandje gadeslaat. Aangemoedigd door McAllister bezoeken ze ‘Change Square’ in de hoofdstad Sanaa, het epicentrum van vreedzaam protest. Langzaamaan transformeert Kais van een sceptische buitenstaander in een betrokken deelnemer en worden we door zijn ogen op zeer persoonlijke wijze de arena van de revolutie ingezogen; een opwindende, zenuwslopende maar vooral ook schokkende ervaring. Na de vertoning spreekt journaliste Hassnae Bouazza met regisseur Sean McAllister over zijn werk in het Midden-Oosten en met Floor Beuming  van Amnesty International over de revolutie in Jemen en omringende landen.

De middag wordt om 16.30 uur afgesloten met Where Heaven Meets Hell, waarin Sasha Friedlander vier Indonesische mijnbouwers portretteert die onder onvoorstelbare omstandigheden op een actieve Javaanse vulkaan hun brood moeten verdienen. Anto is een van de honderden mijnwerkers die dagelijks af en aan loopt met grote brokken zwavel over de vulkaan Kawah Ljen. Voor Anto, die zelf zijn school niet kon afmaken wegens geldgebrek, staat de toekomst van zijn zoontje voorop. De mijnwerker droomt ondertussen van een baan in de toeristenindustrie en oefent ’s avonds zijn Engels en Frans. Tot die tijd biedt de machtige Kawah Ljen echter de enige weg naar een beter leven.
Na afloop een gesprek met regisseuse Sasha Friedlander over de film en over ontwikkelingskansen in Indonesië, waarbij Tim Steinweg, onderzoeker bij de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), dieper zal ingaan op de rol van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de mijnbouwsector.

IDFA is partner van Movies that Matter. Zoals het Amsterdamse IDFA een Movies that Matter dag kent, presenteert het Movies that Matter Festival in Den Haag The IDFA Selection. De aankomende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 21 t/m 27 maart 2013.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie: www.moviesthatmatter.nl en www.idfa.nl

Bron: Herrie