EYE: premières ‘Crulic’ tijdens Klik!-festival en ‘Atmen’

Morgen start het Klik! Amsterdam Animation Festival in EYE met lange en korte animatiefilms, workshops, masterclasses en geanimeerde feestjes! Komende filmweek te gast in EYE: Sivert Høyem, (ex-frontman van de Noorse rockband Madrugada), producent Frans van Gestel, actrice Martine Bijl en documentairemaker John Appel komen naar het EYE Filmcafé.

Filmjournalist Dana Linssen leidt de premièrefilm Crulic in, Katie Hill, specialist in hedendaagse Chinese kunst en verbonden aan Sotheby’s, geeft een lezing over Yang Fudong n.a.v. de tentoonstelling Expanded Cinema (t/m 2 december). Op zondag een Cinema Concert met live muzikale begeleiding van trio Sonja van Hamel. Johan Kramer (film- en reclameregisseur) leidt dinsdag Fargo van Joel en Ethan Coen in.

Op dinsdag 13 november is EYE bar-restaurant de hele dag gesloten, de tentoonstelling sluit om 16.00.

Atmen

Vanaf donderdag 8 november: première Atmen. De Oostenrijker Karl Markovics, hoofdrolspeler uit het Oscarwinnende The Counterfeiters, maakte een opvallend gestileerd regiedebuut over een jongen in een jeugdgevangenis die vervroegd verlof hoopt te krijgen door te gaan werken in een Weens mortuarium. Het slechtste baantje denkbaar blijkt voor hem een blessing in disguise te zijn. “…indrukwekkend regiedebuut…” **** (Filmkrant)

Crulic – The Path to Beyond

Vanaf donderdag 8 november: première Crulic. Op vrijdag (21.00) met inleiding door Dana Linssen (NRC, Filmkrant). Kafkaeske gebeurtenissen volgen elkaar op in deze animatiedocumentaire over een 33-jarige Roemeen die in Polen onterecht wordt gearresteerd en in een bureaucratische nachtmerrie terechtkwam. Onderdeel van het Klik! Amsterdam Animation Festival in EYE.

John Appel te gast in EYE Filmcafé

Vrijdag 9 november, 17.00: Lotje IJzermans (VPRO De Avonden) presenteert de derde aflevering van het radioprogramma EYE Filmcafé. De live muzikale begeleiding is in handen van Sivert Høyem, ex-frontman van de Noorse rockband Madrugada. Producent Frans van Gestel en actrice Martine Bijl zijn te gast om te praten over de nieuwe Nederlandse speelfilm Alles is familie (scenario Kim van Kooten). Documentairemaker John Appel schuift aan om te praten over zijn nieuwste documentaire en IDFA-openingsfilm Wrong Time Wrong Place.

Lecture Katie Hill & 7 Intellectuals in Bamboo Forest (part 1 & 2)

Zaterdag 10 november, 17.00: Dr. Katie Hill, specialist in hedendaagse Chinese kunst en verbonden aan Sotheby’s, geeft in EYE een lezing (voertaal Engels) over Yang Fudong. Ze gaat hierbij uitgebreid in op zijn filmcyclus Seven Intellectuals in a Bamboo Forest. Aan de hand van de ontmoetingen tussen zeven jonge stadsmensen voert hij het complexe huidige China op: van de economische hysterie tot de filosofie van oude dynastieën.

Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Zondag 11 november, 16.00: deze oudste bewaard gebleven lange animatiefilm (Lotte Reiniger, DE 1926) brengt met veel verbeeldingskracht de verhalen uit Duizend-en-één-nacht tot leven. Cinema Concert met live muzikale begeleiding van trio Sonja van Hamel: Sonja van Hamel (toetsen, zang), Tini Thomsen (basklarinet/sax) en Tessa Douwstra (gitaar, toetsen, zang). Onderdeel van het Klik! Amsterdam Animation Festival.

Filmliga (1927-1933) – E*Cinema Academy

Dinsdag 13 november, 19.00: rond 1930 verzamelde zich in Nederland een groep jonge kunstenaars die zich hard maakten voor een vrije filmkunst. De voormannen van de Filmliga nodigden de internationale avant-garde uit voor filmavonden. Zo kwam ook Sovjetfilmer Sergei Eisenstein bij ze op bezoek. Met inleiding  Mark-Paul Meyer (senior curator EYE).

Fargo + inleiding Johan Kramer

Dinsdag 13 november, 21.30: DREAM AMSTERDAM – keuzefilm. Johan Kramer (film- en reclameregisseur) leidt Fargo van Joel en Ethan Coen (VS 1996) in. Jerry Lundegaards criminele plan valt uiteen door geklungel en het aanhoudende politiewerk van de hoogzwangere Marge Gunderson.

Bron: EYE