Twee Nederlandse kansen bij European Film Awards

Nederland maakt dit jaar kans op twee prijzen bij de uitreiking van de European Film Awards, de belangrijkste Europese filmprijzen.

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema is genomineerd voor een beeldje voor de spionagethriller Tinker Tailor Soldier Spy.

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy maakt kans in de categorie Ontdekking van het Jaar. Deze prijs wordt uitgereikt door de Europese filmcritici.

De meeste nominaties gingen dit weekeinde naar de Franse film Amour van regisseur Michael Haneke. Het indringende drama over een ouder echtpaar waarvan de relatie in zwaar weer belandt als de vrouw gehandicapt raakt, maakt kans op zes Film Awards, waaronder die voor beste film, regisseur, actrice, acteur en script.

Het Deense Jagten, over een docent die onterecht van seksueel misbruik wordt beticht, is de andere grote kanshebber. Het drama van regisseur Thomas Vinterberg maakt kans op vijf beeldjes, waaronder beste film, regie en acteur (Mads Mikkelsen). Beide producties wonnen eerder dit jaar ook al belangrijke prijzen op het Festival van Cannes.

Intouchables
Ook de Franse tragikomedie Intouchables, die in de Nederlandse bioscopen meer dan een miljoen bezoekers trok, maakt kans op de EFA´s voor beste film, acteurs en scenario.

Jagten draait vanaf vorige week in de Nederlandse bioscopen, Amour gaat komende week in premiere. De prijzen worden begin december uitgereikt op Malta.

Bron: nu.nl