[EYE E*Cinema] nieuwsbrief november

De maand november staat o.a. in het teken van kunstenaars Fiona Tan en Yang Fudong. In het kader van de tentoonstelling Expanded Cinema (nog tot en met 2 december in EYE) organiseert EYE een filmprogramma waarin Fiona Tan in gesprek gaat met Sacha Bronwasser (de Volkskrant) over haar werk.

Ook wordt een bijzondere filmcyclus vertoond van Yang Fudong over ontmoetingen tussen zeven jonge stadsmensen en het complexe huidige China. Daarnaast geven de voormannen van de Filmliga (1927-1930) in E*Cinema Academy hun visie op zuivere film en presenteert de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst een programma over de absurditeit en de transformaties van Polen getoond via videokunst en animaties.

Fiona Tan in gesprek met Sacha Bronwasser

In het kader van de tentoonstelling Expanded Cinema spreekt Fiona Tan met Sacha Bronwasser (de Volkskrant) over haar oeuvre. Ze analyseren terugkerende thema’s als culturele identiteit en de geschiedenis van fotografische/filmische blik. Double bill met Fiona Tan’s keuzefilm Grey Gardens om 19.00. Albert en David Maysles, pioniers van de cinéma vérité, bezochten een aantal malen de excentrieke tante en nicht van Jacqueline Kennedy Onassis, die dreigen te worden uitgezet uit hun vervallen villa Grey Gardens omdat het daar een ongelooflijke rommel is.
4 november 16.30; 19.00 (Grey Gardens)

Lecture Katie Hill & 7 Intellectuals in Bamboo Forest (part 1 & 2)

Dr. Katie Hill, specialist in hedendaagse Chinese kunst en verbonden aan Sotheby’s Art Institute, geeft in EYE een lezing over Yang Fudong. Ze gaat hierbij uitgebreid in op zijn filmcyclus Seven Intellectuals in Bamboo Forest. De lezing is in het Engels. In Seven Intellectuals in Bamboo Forest voert Yang Fudong aan de hand van de ontmoetingen tussen zeven jonge stadsmensen het complexe huidige China op: van de economische hysterie tot de filosofie van oude dynastieën. De cyclus bestaat uit vijf delen.
10 november 17.00: part 1 + 2
17 november 19.00: part 3 + 4
24 november 19.00: part 5

Filmliga (1927-1933) – E*Cinema Academy

Rond 1930 verzamelde zich in Nederland een groep jonge kunstenaars die zich hard maakten voor een vrije filmkunst. De voormannen van de Filmliga nodigden de internationale avant-garde uit voor filmavonden. Zo kwam ook Sovjetfilmer Sergei Eisenstein bij ze op bezoek. Met inleiding  Mark-Paul Meyer (senior curator EYE).
13 november 19.00

KABK: Between absurdity and reality – E*Cinema Academy

Een reis door de moderne geschiedenis van Polen en het Poolse stadsleven. Videokunst, animatie en documentaires tonen de sociale en culturele transformaties van het land sinds de jaren zeventig en de ontwikkeling van de Poolse identiteit, van het communistische verleden tot het postmoderne nu. Met onder andere werk van: Józef Robakowski, Zbigniew Rybczyński en Julian Antonisz. Presentatie door Pawel Pokutycki, docent interactieve media aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag
27 november 19.00

Bron: EYE