Cineblend 6 november – Nomaden en Piraten: Somaliërs in Nederland

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 6 november als thema:  Nomaden en Piraten: Somaliërs in Nederland.
In de veelbesproken NTR documentaireserie “Nomaden en Piraten” onderzoekt de Somalisch-Nederlandse schrijfster Yasmine Allas samen met regisseur Marco de Vries hoe het gaat met de integratie van de 30.000 Somaliërs in Nederland. Een onthullend beeld van een relatief onbekende en gesloten gemeenschap. De serie behandelt gevoelige thema’s, zoals qat –gebruik, piraterij, transmigratie en islam.

Op deze avond gaan we nader in op de serie en de receptie binnen de Somalische
gemeenschap. Herkent men zich in het beeld dat van de gemeenschap gegeven
wordt? Zijn de aangestipte problemen bespreekbaar en draagt de serie bij tot een beter begrip van de problemen en de emancipatie van Somaliërs?

Te gast zijn:
Yasmine Allas: actrice en schrijfster. Zij verliet op jonge leeftijd haar  geboorteland Somalië en kwam 22 jaar geleden in Nederland terecht. Haar debuutroman Idil, een meisje verscheen in 1999.

Marco de Vries: journalist en programmamaker. Hij groeide
op in een adoptiegezin, maar zijn biologische vader is een Somaliër die in de jaren zestig in Nederland kwam studeren.

Guled Yusuf Ahmed: manager van Nedsom, een Nederlands-Somalische stichting die het contact tussen Nederlandse Somaliërs onderling wil bevorderen, de Somalische cultuur promoot en ontwikkelingsprojecten in Somalië ondersteunt.

Faisa Abbas: studente Rechtsgeleerdheid aan de UvA en vrijwilliger bij HIRDA, een stichting die is opgericht door Somalische migranten in Nederland om humanitaire steun te verlenen aan het land van herkomst. Ze is geboren te Mogadishu en opgegroeid in Den Haag.

De gespreksleider is journaliste en schrijfster Femke van Zeijl. De afgelopen tien jaar reisde ze door Sub-Sahara Afrika en schreef reportages. In haar meest recente boek Gin-tonic & Cholera portretteert zij het stadsleven in Afrika.

Bron: Cineblend