Nieuws van EYE: Museumnacht en festivals Ciné Premières en KLIK! in EYE

Zondag gaat Fiona Tan in gesprek met Sacha Bronwasser (de Volkskrant) n.a.v. haar werk in de tentoonstelling Expanded Cinema (t/m 2 december). Gevolgd door Fiona Tan’s keuzefilm Grey Gardens. Op dinsdag de verfilming van De donkere kamer van Damocles met voorafgaand een Klassiekerlezing door Mieke Bernink, lector aan de NFTA. Zaterdag is het Museumnacht in EYE en komende filmweek vangen het Frans filmfestival Ciné Premières en het KLIK! Amsterdam Animation Festival aan in EYE.

Ciné Premières

Donderdag 1 t/m woensdag 7 november in EYE: Ciné Premières, het landelijke filmfestival gewijd aan de Franse en Franstalige cinema, toont nieuwe en oude speelfilms, korte films en documentaires die zelden de Nederlandse bioscoop halen. In Amsterdam is EYE als vanouds festivallocatie. Het festival is ook te zien in Groningen en Den Haag (31/10 t/m 14/11).

Museumnacht – Suspense at EYE

Zaterdag 3 november (18.30 – 2.00): EYE schotelt je een nacht vol filmische ‘Suspense’ voor. Het nieuwe pand is gebouwd op de plaats waar in de middeleeuwen het Amsterdamse galgenveld was. De plek was strategisch gekozen. Zeelieden die Amsterdam binnenvoeren, konden zien dat de stad streng toezag op het naleven van de wet. Vandaag de dag spookt het nog geregeld aan de oevers van het IJ. Verwacht een avond vol griezelige gerauschmachers, zombiewalks langs het IJ, spannende muziek van Subbacultcha!, cinematic beats and bleeps van Red Light Radio en DJ Cinnaman en er is een middernachtelijk bezoek van al eeuwen gevreesde graaf Nosferatu.

Fiona Tan in gesprek met Sacha Bronwasser

Zondag 4 november (16.30): I.h.k.v. de tentoonstelling Expanded Cinema spreekt Fiona Tan met Sacha Bronwasser (de Volkskrant) over haar oeuvre. Ze analyseren terugkerende thema’s als culturele identiteit en de geschiedenis van fotografische/filmische blik. Double bill met Fiona Tan’s keuzefilm Grey Gardens (19.00): Albert en David Maysles, pioniers van de cinéma vérité, bezochten een aantal malen de excentrieke tante en nicht van Jacqueline Kennedy Onassis, die dreigen te worden uitgezet uit hun vervallen villa Grey Gardens omdat het daar een ongelooflijke rommel is.

Klassiekerlezing: Als twee druppels water

Dinsdag 6 november (19.00): In deze verfilming van De donkere kamer van Damocles verkent Rademakers de grenzen tussen goed en fout in oorlogstijd. W.F. Hermans’ boek staat deze maand centraal in de campagne Nederland Leest. De klassiekerlezing wordt verzorgd door Mieke Bernink, lector aan de NFTA. Zij schreef zijn biografie ‘Fons Rademakers – scènes uit leven en werk’ en zal zich in deze lezing concentreren op de regisseur en zijn motivatie om deze Hermans te verfilmen.

KLIK! Amsterdam Animation Festival

Woensdag 7 t/m zondag 11 november in EYE: KLIK! Amsterdam Animation Festival, het festival voor de animatiefilm in Nederland, slaat zijn tenten op in EYE. KLIK! geeft een overzicht van recent gemaakte lange en korte animatiefilms en biedt ruimte aan workshops, masterclasses en geanimeerde feestjes.

The Manchurian Candidate

Tegen de achtergrond van McCarthy’s anticommunistische heksenjacht en de Korea-oorlog wordt een moord gepleegd. Wie heeft de opdracht gegeven? ***** (NRC).
Meer Amerikaanse politiek in films in het programma ‘Absolute Power’, deze week: The Ides of March van George Clooney (vr. 17.00),  Primary Colors van Mike Nichols (zo. 10.30), Wag the Dog van Barry Levinson (zo. 21.30) en  All the President’s Men van Alan J. Pakula (ma. 16.15).

Kauwboy

Laatste week: Nederlandse Oscarinzending 2013. Winnaar KNF-award. In Kauwboy neemt de 10-jarige Jojo neemt op een dag een jonge kauw mee naar huis. Hij houdt ’m voor zijn vader Ronald verborgen want die wil geen dieren in huis. Kauwboy won op het filmfestival van Berlijn twee belangrijke prijzen, namelijk die voor beste debuutfilm (€ 50.000) en de Grand Prix Deutsches Kinderhilfswerk voor beste jeugdfilm.

Bron: EYE