Verslag NBF avond 29 oktober 2012

Op maandag 29 oktober was het, na alle jubileumactiviteiten, weer tijd voor de eerste reguliere NBF avond in SMART Project Space. In 2012 heeft de NBF bijna 130 nieuwe leden mogen verwelkomen, waarvan net iets minder dan de helft studentleden zijn die gebruik maken van het gratis lidmaatschap dat is aangeboden ter ere van het 60-jarige bestaan van de NBF. Daarom wilden we onze nieuwe leden graag de kans geven om zichzelf te presenteren aan de bestaande leden, en de bestaande leden kennis te laten maken met aanstormend talent.

In dit kader konden alle nieuwe leden korte fragmenten van hun werk insturen, zodat we een leuke gevarieerde selectie hebben kunnen samenstellen die tijdens de NBF avond werd vertoond. Naast het vertonen van de fragmenten konden de nieuwe leden zichzelf kort introduceren en iets vertellen over het maakproces, hun inspiratiebronnen en toekomstplannen.

Allereerst vertelde Paul Haans over ‘44/45’ waarvoor hij de regie, het scenario en de montage op zich heeft genomen. Voor deze korte film was hij geïnspireerd door de verhalen die zijn opa over de oorlog vertelde. Meer informatie over zijn werk is te vinden op zijn website.
Vervolgens presenteerde Merel Six de teaser van ‘Naar het Einde van de Straat’ waar ze uitvoerend producent voor was. Voor één van haar volgende projecten, haar eindexamenfilm die in dezelfde stijl zal zijn, zoekt ze ook nog sponsors (voor studio en licht). Dus wie hierbij kan helpen, kan contact opnemen via Facebook. Divya Kohli liet vervolgens de eerste drie minuten van haar film ‘De Reiziger’ zien. Hiervoor heeft ze bijna alle taken op zich genomen. In de toekomst zou ze zich graag met productie bezig houden. Árpád Görögh, creative producer in opleiding, liet vervolgenseen fragment uit ‘The Taming of the Fox’ zien. Hiervoor was hij geïnspireerd door Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry en hij is nu bezig met een langer project dat ook geïnspireerd is op dit boek. Het hele fragment is te zien op YouTube. Als laatste liet filmcomponist Roy Bemelmans het publiek twee fragmenten (o.a. ‘Cigarette’) zien waarvoor hij de filmmuziek had gecomponeerd. Roy werkt al af en toe in Amerika en zou het heel leuk vinden om dit te combineren met werken in Nederland. Meer informatie over zijn werk vind je op zijn site.

Vervolgens gaf Marco van Kampen van EU1 een inspirerende presentatie over een, volgens hen, braakliggend terrein in de mediasector. Namelijk de kans om korte films te maken en verhalen te vertellen zonder de standaard filmsubsidies, maar bijvoorbeeld door de samenwerking met merken. Merken willen tegenwoordig niet per se meer reclamefilmpjes voor producten maken. Er zijn talloze voorbeelden te vinden waarbij een merk fungeert als sponsor van een filmpje, maar zich verder niet bemoeid heeft met de inhoud. EU1 ziet dus grote kansen voor filmmakers die mooie ideeën hebben en hiervoor financiering zoeken. EU1 kan hierin fungeren als matchmaker tussen de merken en makers en hiervoor een platform bieden. Wat hierbij kan helpen is om alvast een online community op te bouwen rondom een bepaalde maker of personage. Populariteit van zo’n online community is namelijk erg aantrekkelijk voor een merk. Op deze manier is het dus mogelijk om op een leuke manier korte films te maken die gefinancierd worden door merken. Sommige makers zijn nog sceptisch over de creatieve vrijheid die deze vorm met zich mee brengt, maar zoals Marko zegt: Je hoeft het niet te doen, maar degenen die op deze manier gewerkt hebben, zijn hier vaak enthousiast over. Dus waarom niet? EU1 wil dus graag bevorderen dat makers de traditionele vormen en formats loslaten en ‘outside the box’ gaan denken. Op internet werkt tien keer een filmpje van zes minuten beter, dan één film van zestig minuten, en EU1 wil makers aanmoedigen om hierin hun kansen te grijpen.

Na deze inspirerende verhalen van jonge nieuwe leden en Marco was er nog even kort aandacht voor Shortcutz. Shortcutz is een initiatief uit Lissabon en zal vanaf 9 januari 2013 elke woensdag tussen 20:00-22:00 ook te vinden zijn in Canvas op de 7e. Alle amateur en professionele filmmakers kunnen hun korte films gratis insturen en deze worden dan op de Shortcutz avonden vertoond. Kijk voor meer informatie op Facebook.

De NBF is erg blij met deze start van het nieuwe Netwerkborrel seizoen: er werd geïnspireerd, gediscussieerd, gelachen, ontroerd, geborreld en genetwerkt. We hopen iedereen de volgende keer weer te zien!