Nederlandse jeugdfilms populair op Amerikaans filmfestival

Maar liefst twaalf Nederlandse jeugdfilms zijn geselecteerd voor de komende editie van het Internationaal Jeugdfilmfestival van Chicago.

Vier Nederlandse speelfilms worden gepresenteerd in Chicago: Dolfje Weerwolfje van regisseur Joram Lürsen, de Nederlandse Oscarinzending  Kauwboy van Boudewijn Koole, Mijn Vader is een detective: De Wet van 3 van Will Wissink en Tony 10 van Mischa Kamp. De films zijn eerder al vertoond en bekroond op een groot aantal internationale festivals en beleven nu hun Amerikaanse première.

Ook Nederlandse jeugddocumentaires doen het goed in Chicago. Op het programma staan de prijswinnende korte documentaires Door de oren van Ellen van Saskia Gubbels en Ik ben een meisje! Van Susan Koenen, en van Sanne Rovers draait de film Uitgekraakt.

Andere korte films die worden vertoond op het festival zijn: een aflevering van de tv-serie Hoe overleef ik… van Remy van Heugten, Papa’s tango van Michiel van Jaarsveld en Mina Moes van Mirjam de With.

Tot slot zijn er twee korte animatiefilms uit Nederland te zien: 55 Sokken van Co Hoedemans en een aflevering uit de populaire serie De Avonturen van Pim & Pom: Dansfeestje geregisseerd door Gioia Smid.

Het Internationaal Jeugdfilmfestival van Chicago is het grootste en langst bestaande filmfestival voor kinderen in Noord-Amerika. De 29e editie van het festival vindt plaats van 26 oktober t/m 4 november.

Bron: EYE