830.000 euro Europese steun voor twee Nederlandse films

De Nederlandse speelfilms Land en Kenau krijgen totaal 830.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten. Kenau ontvangt het hoogste bedrag dat ooit door Eurimages aan een Nederlandse film is toegekend.

Land van scenarist/ regisseur Jan-Willem van Ewijk ontvangt 230.000 euro aan Europese ondersteuning. Co-scenarist is Abdelhadi Samih. Producenten zijn Augustus Film en Propellor Films in coproductie met België, (Man’s Film Productions), Duitsland (Endorphine Production) en Marokko (Agora Film).

De productie vindt momenteel plaats in Marokko.

Kenau van regisseur Maarten Treurniet en scenaristen Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan ontvangt 600.000 euro Europese ondersteuning. Producent is Fu Works in coproductie met Hongarije (IM Films) en België (Prime Time).

Eerder dit jaar ontving de majoritair Nederlandse speelfilm Boven is het Stil van regisseur en schrijver Nanouk Leopold 270.000 euro aan Europese ondersteuning. De Nederlands minoritaire speelfilms The Blue Wave en Fountain of Youth kregen dit jaar totaal 330.000 euro van Eurimages

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft inmiddels meer dan 1200 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

Bron Nederlands Filmfonds