Actrice Sylvia Kristel (60) overleden

Actrice Sylvia Kristel is overleden. De 60-jarige actrice was al maanden ernstig ziek. Ze leed aan slokdarmkanker.

Sylvia Kristel werd internationaal bekend door haar rollen in de soft-erotische filmserie Emmanuelle. Ook speelde ze mee in tal van andere films; zo’n vijftig in totaal.

De eerste Emmanuelle-film uit 1974 was meteen een kassucces; zo was de film in Parijs tien jaar lang te zien. Ook filmliefhebbers die geen interesse hadden in seksfilms lieten zich verleiden hiervoor naar de bioscoop te gaan. Kristel speelde ook de hoofdrol in drie van de zes daaropvolgende Emmanuelle films.

Jetset

Sylvia Kristel begint haar carrière als fotomodel. Het is een tienerdroom om een bekende filmster te worden en die droom komt uit. Ze wordt in 1972 uitgekozen als Miss TV Europe, waardoor ze internationaal bekendheid krijgt en de juiste mensen in het wereldje leert kennen.

In de jaren 70 en 80 is ze binnen de jetset een bekende figuur. Ze heeft een tijdje een relatie met schrijver Hugo Claus en krijgt in 1975 een zoon met hem. De tweede helft van de jaren 70 krijgt ze te maken met drank- en drugsproblemen. Ze komt er weer bovenop en pakt haar filmcarrière weer op.

Mata Hari

Na Emmanuelle speelt ze in nog tientallen buitenlandse films, vooral erotische. Zo speelt ze de rol van Lady Chatterley in een verfilming van het bekende boek van D.H. Lawrence en Mata Hari in een film over het leven van de Nederlandse spionne.

Ze speelt ook in een paar Nederlandse films. De bekendste daarvan zijn ‘Naakt over de schutting’ en ‘Pastorale 1943’.

Theater

In 2003 blijkt Kristel aan keelkanker te lijden. Na een uitgebreide chemokuur wordt ze genezen verklaard en gaat ze weer aan het werk. In 2006 werkt ze mee aan twee documentaires over haar leven. Een NTR-documentaire voor ‘Het uur van de wolf’ en een Britse documentaire voor Channel Four Television.

Met ‘Wie weet overleeft de begeerte me’, staat ze in 2009 in het theater. In het stuk komen haar carrière, relaties en verslaving aan bod.

De laatste jaren van haar leven woont Kristel in Amsterdam. Ze speelt af en toe nog in films en legt zich toe op het schilderen. Ze exposeert haar werk in een galerie.

Zware beroerte

Begin 2012 blijkt Kristel opnieuw kanker te hebben, slokdarmkanker ditmaal. Een paar maanden later, in juni, wordt ze na een zware beroerte in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor moet haar behandeling tegen kanker worden stopgezet; ze is er te zwak voor geworden.

Begin juli wordt ze uit het ziekenhuis ontslagen. Haar zoon laat dan weten dat er geen hoop meer is op volledige genezing.

Bron: NOS
Foto: ANP