EYE: première Tim Burton’s ‘Frankenweenie’, Isaac Julien te gast, Home Movie Day

Vanaf donderdag dagelijks in EYE, Tim Burton’s nieuwe animatiefilm in 3D: Frankenweenie. Ook op donderdag, een voorpremière van Michael Haneke’s nieuwe film Amour (21.15) in het kader van de voorstelling The One Minutes: Modern Times.

Op vrijdagavond een nieuwe editie van Cinema Egzotik: Martin Koolhoven en Ronald Simons presenteren vanaf 20.00 A Night of Love and Hate. Zaterdag is Isaac Julien te gast n.a.v de tentoonstelling Expanded Cinema in EYE, met inleiding en Q&A na twee van zijn films (19.00). Eerder die dag (vanaf 12.00) vindt de Home Movie Day plaats, uw eigen gefilmde meesterwerken staan dan centraal. Op zondagmiddag zijn de animatiefilms van Joop Geesink te zien in de Collectiespecial (16.00).

Cinema Zuid presenteert i.s.m. The One Minutes: Modern Times episode 1 + voorpremière Amour (Michael Haneke)

Donderdag 18 oktober, 21.15: Modern Times, episode 1: knots/networks + exclusieve voorpremière Michael Haneke’s Amour (2012): een avond die aanvangt met ultrakorte films, gewijd aan het fenomeen van de ‘moderne verknopingen’ en (sociale) netwerken.

Cinema Egzotik: A Night of Love and Hate

Vrijdag 19 oktober, 20.00: Martin Koolhoven en Ronald Simons, samenstellers en presentators van de maandelijkse serie Cinema Egzotik (ode aan ‘buitenissige cinema’), buigen zich dit keer over het thema ‘liefde en haat’. Over de slechterik en de goedzak in de film. Met Robert Mitchum en Shelley Winters in de klassieker The Night of the Hunter van Charles Laughton en Do the Right Thing van Spike Lee.

Home Movie Day 2012

Zaterdag 20 oktober, vanaf 12.00: Liggen er nog oude familiefilms op zolder? Neem ze zaterdag mee naar EYE. Iedereen kan die dag één familiefilm meebrengen (op 8 of 16mm) om die samen met een archiefmedewerker op een viewer te bekijken en advies te krijgen over bewaarcondities of overzetting naar dvd. In EYE draait ook een speciaal zaalprogramma met amateurfilms. Toegang gratis

Isaac Julien special: Looking for Langston & Frantz Fanton: Black Skin White Mask

Zaterdag 20 oktober, 19.00: filmmaker Isaac Julien maakte een film over de zwarte Amerikaanse dichter Langston Hughes en de psychoanalyticus en activist Frantz Fanon, “één van de belangrijkste zwarte intellectuelen van de 20e eeuw”. Met inleiding en nagesprek met de regisseur. Isaac Julien is één van de drie kunstenaars uit de tentoonstelling Expanded Cinema die tot 2 december is te zien in EYE.

Collectiespecial: Joop Geesink animatiefilms

Zondag 21 oktober, 16.00: in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw had Nederland een professionele filmstudio die zich specialiseerde in poppenfilms: de Geesink-studio. Dit bedrijf van producent Joop Geesink maakte honderden reclames voor bioscoop en televisie: poppenfilms onder de naam Dollywood en live action films onder de naam Starfilm. Ook te zien: De Duivendrechtse Disney – A Businessman’s Idea of an Artist (2012), een documentaireover de baanbrekende animatiefilms waarmee de animatiepioniers Joop Geesink en Marten Toonder de wereld veroverden.

Eerste voorstelling Filmclub Noord van start!

Dinsdag 23 oktober, 16.30:  de eerste voorstelling voor leden van Filmclub Noord in EYE. De filmclub staat open voor iedereen, van jong tot oud, voor Amsterdammers en niet-Amsterdammers. Drijvende kracht achter de besloten voorstellingen zijn acteur-zanger Frits Lambrechts en medeacteur Ronald Top. Lambrechts: ‘In EYE kunnen filmliefhebbers samen bijzondere films kijken. En na de film praten we er gezellig over door.’

Het Egypte van Hollywood in Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opende op 13 okt de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood. Naast originele kostuums en filmattributen zijn er ook films uit de collectie van EYE en een topstuk uit de cameracollectie van EYE te zien. De expositie toont zo het archeologische Egypte van drieduizend jaar geleden naast het fantasievolle Egypte van Hollywood.

Bron: EYE