Officiële selectie IDFA bekend

De selectie van het aankomende IDFA staat vanaf nu online. Het programma bevat 317 titels (uit ruim 3300 inzendingen), waarvan 97 documentaires hun wereldpremière tijdens het festival beleven. In het programma zijn in totaal 64 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma onderdelen. Bekijk de filmlijst.

Op vrijdag 23 november wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de verschillende competitieprogramma’s tijdens de prijsuitreiking in het Compagnietheater.

25 jaar IDFA
In het kader van het 25 jarig bestaan besteedt IDFA aandacht aan de Nederlandse documentaire in het themaprogramma ‘25 Years Highlights of the Lowlands’. Daarnaast presenteert IDFA het programma ‘RE: Constructing History’, waarin een kwart eeuw wereldgeschiedenis door de lens van grote internationale documentairemakers wordt getoond.

Top 10
De Top 10 wordt verzorgd door de Russische regisseur Victor Kossakovsky, van wie ook een retrospectief te zien is.

Stedelijk Museum
Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Stedelijk Museum, waarbij als onderdeel van het programma Paradocs twee thematische clusterblokken van videokunst worden vertoond.

IDFA Specials
Vanaf 15 oktober kan het publiek via de website van IDFA kaarten kopen voor een aantal IDFA Specials, waaronder een masterclass met Victor Kossakovsky en samengestelde programma’s.

COMPETITIES & AWARDS
IDFA Competition for Feature-Length Documentary
In het competitieprogramma voor de lange documentaire zijn 16 films opgenomen. Wrong Time Wrong Place van John Appel, waarmee IDFA op 14 november opent, is de enige Nederlandse productie in de IDFA Competition for Feature-Length Documentary.De jury, bestaande uit Susan Froemke (VS), Michael Glawogger (Oostenrijk), Maria Goos (Nederland), Jørgen Leth (Denemarken) en Kenneth Turan (VS), reikt de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500). De jury heeft tevens de mogelijkheid een Special Jury Award uit te reiken.

IDFA Competition for Mid-Length Documentary
In de IDFA Competition for Mid-Length Documentary strijden 15 documentaires tussen de 30 en 60 minuten om de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary.
De jury bestaat uit Nicolas Entel (Argentinië), Peter Friedman (VS), Hedda van Gennep (Nederland), Samira Makhmalbaf (Iran), Farah Nayeri (Frankrijk). De winnaar ontvangt € 10.000.

IDFA Competition for First Appearance
In de IDFA Competition for First Appearance dingen 16 debuutfilms mee naar de IDFA Award for Best First Appearance. De jury bestaat uit Maria Luz Climent (Spanje), Maria Lourdes Cortès (Costa Rica), Renzo Martens (Nederland), Djo Munga (Congo) en Sara Rüster (Zweden). De beste debutant ontvangt € 5.000.

IDFA Competition for Student Documentary
In de IDFA Competition for Student Documentary strijden 15 studentenfilms van internationale filmacademies om de IDFA Award for Best Student Documentary, ter waarde van € 2.500.
De jury bestaat uit Arto Halonen (Finland), Vanja Kaludjercic (Italië) en Herman de Wit (Nederland).

IDFA Competition for Dutch Documentary

De Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van € 5.000 wordt uitgereikt voor de beste Nederlandse documentaire. Zestien films komen in aanmerking voor de prijs.
De jury bestaat uit Kris Dewitte (België), Jessica Gorter (Nederland), Alex Lee (Nieuw Zeeland), Tobias Müller (Duitsland) en Pascale Ramonda (Frankrijk).

IDFA Melkweg Competition for Music Documentary

De beste muziekdocumentaire uit het programma dat in samenwerking met de Melkweg tot stand is gekomen ontvangt de IDFA Melkweg Award for Best Music Documentary (€ 2.500). Vijftien muziekdocumentaires dingen mee naar de prijs.
De jury bestaat uit Kaleem Aftab (Engeland), Jeroen Berkvens (Nederland), Safinez Bousbia (Algerije), Erik Gandini (Zweden) en Ondi Timoner (VS).

IDFA DOC U Award
Een speciale selectie uit het filmprogramma van IDFA voor jongeren vanaf 15 jaar wordt beoordeeld door een jongerenjury die de IDFA DOC U Award, ter waarde van € 1.500, uitreikt.

BankGiroLoterij IDFA Audience Award
Alle competitiefilms en de films uit andere programmaonderdelen die dit jaar zijn gemaakt dingen mee naar de BankGiroLoterij IDFA Audience Award, ter waarde van € 5.000.

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling
Het DocLab-project dat digitale technologie op de meest creatieve en effectieve manier inzet voor het vertellen van een documentair verhaal komt in aanmerking voor de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 2.500). De jury bestaat uit Elisabeth Holm (VS), Bjarke Myrthu (Denemarken) en William Uricchio (VS).

REGULIERE PROGRAMMA’S
Reflecting Images: Best of Fests
Documentaires die het afgelopen jaar furore maakten op internationale festivals.

Reflecting Images: Masters
De nieuwe films van grootheden uit de documentairewereld, onder wie Phie Ambo, Michael Apted, Nikolaus Geyrhalter, Nishtha Jain, Morgan Spurlock en Julien Temple.

Reflecting Images: Panorama
Documentaires over urgente en actuele maatschappelijke thema’s.

Paradocs
Experimentele documentaire en videokunst hebben een centrale plek in dit programma. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Stedelijk Museum, dat twee thematische clusterblokken van videokunst bij IDFA vertoont. In deze selectie, Stedelijk@IDFA, is onder meer werk van Erik van Lieshout en Rineke Dijkstra opgenomen.
Naast het filmprogramma in de zalen van IDFA, presenteert Paradocs in samenwerking met De Brakke Grond en IDFA Doclab de 3e editie van de expositie ‘Expanding Documentary’. De bijdrage van Paradocs bestaat uit een installatie van Jørgen Leth en het Empire project.

Top 10
Dit jaar samengesteld door de Russische filmmaker Victor Kossakovsky.

Retrospectief Victor Kossakovsky
Overzicht van het werk van Victor Kossakovsky.

25 Years Highlights of the Lowlands
In het kader van 25 jaar IDFA zijn 15 Nederlandse documentaires geselecteerd, die in het verleden bij IDFA vertoond zijn. Het programma geeft een overzicht van wat er in Nederland is geproduceerd door grote makers.

RE: Constructing History

In RE: Constructing History wordt een kwart eeuw wereldgeschiedenis door de lens van grote documentaire filmmakers verbeeld. Het programma bestaat uit 15 films – die eerder bij IDFA zijn vertoond – die verschillende gebeurtenissen en ontwikkelingen belichten zoals het einde van Apartheid, de digitale revolutie, 11 september en de nasleep.

Kids & Docs en IDFA Junior
De 20 beste documentaires voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.
Op zondag 25 november vindt de eerste IDFA Junior plaats in EYE: De mooiste verhalen voor en over kinderen tijdens een feestelijk dagprogramma vol jeugddocumentaires, bijzondere gasten en de leukste activiteiten.

Why Poverty?
Op donderdag 22 november worden alle documentaires, die de week daarop wereldwijd worden uitgezonden tijdens de themaweek Why Poverty?, alvast in samenwerking met de VPRO in drie blokken vertoond in festivallocatie De Brakke Grond.
Bovendien zijn vier Why Poverty? documentaires opgenomen in het reguliere festivalprogramma van IDFA en draaien acht korte documentaires met dit thema als voorfilm.

Latasters in Focus
Beeld en Geluid heeft Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch gevraagd als Documentairemaker in focus 2012.
Beeld en Geluid reikt een DVD-box uit met daarin een selectie uit hun oeuvre tijdens IDFA. Daarnaast wordt de archieffilm WE vertoond alsmede drie andere hoogtepunten uit het oeuvre van de Latasters, in het programma onderdeel Latasters in Focus.

FOCUS FORWARD
Tien documentaires van drie minuten over innovatie, van onder anderen Victor Kossakovsky, Jessica Yu, Steve James en Alex Gibney, worden als voorfilm vertoond.

Doc Next
Doc Next @ IDFA is een programma van korte documentaires van jonge Europese doe-het-zelf mediamakers. Hun films zijn kleine verhalen met een groot effect: van lokale helden tot political remix video’s.
Een selectie van Doc Next films wordt vertoond op groot scherm, voorafgaand aan IDFA documentaires. Meer Doc Next is dagelijks te zien in de Mini Cinema op het Rembrandtplein.

The One Minutes

In samenwerking met The One Minutes Foundation en Beeld en Geluid werd een oproep geplaatst tot het insturen van One Minute films met als thema het jubileumcijfer ‘25’. Tijdens IDFA zijn de beste inzendingen te zien als voorfilm.

Het festival opent op 14 november en duurt tot en met 25 november. Op woensdag 21 november worden de nominaties van de verschillende competities bekend gemaakt. Op vrijdag 25 november vindt de prijsuitreiking plaats in het Compagnietheater.