RegieAct 7 – inschrijving verlengd

In januari 2013 organiseert VERS de zevende editie van RegieAct: een intensieve workshop waarin een groep regisseurs onder begeleiding van professionele acteurs en een dramacoach spelregielessen krijgen. Let op: de inschrijving is verlengd, aanmelden kan nog tot en met zondag 28 oktober aanstaande.

RegieAct 7

Spelregie behoort tot de meest essentiële onderdelen van het regisseren van drama. Opvallend genoeg is het in de praktijk moeilijk voor regisseurs om uit voldoende ervaring te kunnen putten. In de beroepspraktijk is het niet gemakkelijk om onder de tijdsdruk van een productie een visie op goede spelregie te ontwikkelen. Het gemis van een solide basis wordt door zowel acteurs als regisseurs als een probleem ervaren.

In 1994, 2001, 2006, 2009, 2010 en 2011 is met steun van het Nederlands Filmfonds RegieAct georganiseerd; een intensieve workshop waarin een groep van 12 regisseurs onder begeleiding van professionele acteurs en een dramacoach spelregielessen krijgen. Deze aanpak is zeer succesvol gebleken. Dit jaar organiseert VERS de 7e editie van RegieAct.

In de afgelopen jaren zijn de masterclasses o.a. gegeven door: Johanna ter Steege, Monic Hendrickx, Bert Geurkink, Ria Marks, Victor Löw, Porgy Fransen, Theu Boermans, Jack Wouterse, Olga Zuiderhoek, Willeke van Ammelrooy, Helmert Woudenberg en Marcel Hensema. De acteercoach van RegieAct 7 is Hidde Simons.

Kosten

Deelname aan RegieAct 7 is € 700 voor VERS-leden en € 800 voor niet-leden. Van de 12 plaatsen zijn er maximaal 4 gereserveerd voor niet-leden. Lid worden kan via http://www.versfilmentv.nl/nl/word-lid/.

Inschrijven

Je kunt je vanaf maandag 3 september aanmelden voor RegieAct 7. Mail hiervoor je motivatie en cv naar regieact@versfilmentv.nl.  Aanmelden kan nog tot en met zondag 28 oktober 2012. Op maandag 5 november worden de deelnemers bekendgemaakt.

Opbouw

De workshop is opgedeeld in 4 blokken. In totaal zijn er 14 workshopdagen. Elke workshopdag is van 10.00 tot 17.30 uur. Het gehele traject staat gepland vanaf januari t/m maart 2013 en wordt in Amsterdam gehouden. Zie voor de data hieronder. In december 2012 vindt er een introductieborrel plaats.

Planning

Blok 1 en 2: acteren, improviseren, werken aan rol, tekst behandeling en camera acteren.

Kennis maken met elkaar, persoonlijke doelstellingen bepalen en de eerste speldrempels weg nemen. Door middel van speloefeningen ervaren de regisseurs hoe het is om te acteren. Er wordt een basis gelegd waarin de regisseurs zich veilig voelen om in te spelen / regisseren.

Verder zullen de deelnemers ervaren hoe persoonlijk acteren is en hoe er verschillende ingangen zijn om tot acteren te komen. Tekst behandeling en het acteren voor de camera zijn onderdelen waar ook mee wordt gewerkt, zodat de deelnemers ervaren hoe ze wel en niet gebruik kunnen maken van de camera binnen het acteren.

Data blok 1: 14 t/m 17 januari

Data blok 2: 4 t/m 6 februari

Blok 3: lessen uit de praktijk: acteren met een acteur.

In deze lessen wordt er een acteur uitgenodigd om een masterclass te geven over zijn/haar manier van acteren. Dit zal een acteur zijn die een duidelijke visie heeft op acteren. Belangrijk is dat deze acteurs een verschillende spel insteek hebben. Denk aan bv een acteur die speelt vanuit vorm tegenover een acteur die speelt vanuit intuïtie.

Datum blok 3: 25 t/m 27 februari

Blok 4: professionele acteurs regisseren op basis van een bestaand script

In deze lessen gaan de regisseurs aan de slag als regisseur met professionele acteurs en zullen zij gaan werken aan een scene van een bestaand script. Er zullen per dag 4 (spel)acteurs uitgenodigd worden waar de regisseurs mee aan de slag kunnen zodat ze het geleerde in praktijk kunnen brengen. De acteercoach begeleidt het geheel.

Datum blok 4: 18 t/m 21 maart

RegieAct komt mede tot stand met een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds.