De Noordelingen van Alex van Warmerdam opnieuw uitgebracht in Frankrijk

In december zal De Noorderlingen van Alex van Warmerdam opnieuw te zien zijn in de Franse bioscopen. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de film, brengt de Franse distributeur ED Distribution de film uit op een nieuwe digitale kopie.

Het is de tweede keer dat De Noorderlingen vertoond zal worden in de Franse cinema’s. In 1995 bracht dezelfde distributeur de titel voor de eerste maal uit in Frankrijk en de film was toen een groot succes.

Het  Institut Néerlandais organiseert een speciale voorpremière van De Noordelingen op dinsdag 4 december, in aanwezigheid van Alex van Warmerdam en leden van de filmcrew. De film is vanaf 26 december te zien in de Franse cinema’s.

De Noorderlingen schetst een magnifiek beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas (Lucieer). De titelhelden zijn de bewoners van een kale straat die leidt naar niets. Thomas gaat bij voorkeur verkleed als neger vanwege zijn obsessie met Belgisch Congo, de slager (Thomas’ vader) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw, de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest. De film ontving een Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).

Bron: EYE International