Verslag van de pitches Filmacademie lichting 2013 tijdens NFF

Met veel plezier kijkt de NBF terug op het Nederlands Film Festival! Voor de derde keer organiseerde de NBF in samenwerking met het Filmfestival en de Filmacademie een Netwerkborrel met pitches van de vierdejaars studenten. Tijdens deze pitches kreeg de lichting van 2013 kans om hun korte filmprojecten te pitchen voor een breed publiek van film- en tv professionals. Bij een voorselectie zijn er zes projecten uitgekozen die samen een goed beeld geven van de lichting van 2013.

Bart Romer, de nieuwe directeur van de filmacademie, begint de avond met een speech waarin hij aangeeft dat het niet alleen voor de studenten belangrijk is om te pitchen, maar dat het ook voor de sector interessant is om een beeld te krijgen van welk aanstormend talent er gaat afstuderen. Na deze speech en de introductie van NBF voorzitter Hans Bosscher is in een volle Balzaal van de Winkel van Sinkel het woord dan eindelijk aan de studenten.

Producenten Melinde Verbeek en Layla Meijman mogen het spits afbijten met het project ‘Cowboys janken ook’ (regie: Mees Peijnenburg). Net als bijna alle andere projecten maken ze gebruik van een teaser, die inmiddels onmisbaar lijkt te zijn geworden bij een goede pitch. Deze korte fictiefilm is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over twee vrienden wiens vriendschap sterk verandert als de ene door het indirecte toedoen van de ander in coma raakt. Hij ontwaakt gelukkig weer uit de coma, maar de vriendschap is niet meer hetzelfde. De makers willen graag draaien op 35mm, dus ze zouden graag iemand vinden die hen hiermee kan helpen. Mocht je deze korte film die een ode is aan vriendschap willen steunen, neem dan contact op met: cowboysjankenook@gmail.com of kijk op www.cowboysjankenook.nl

Vervolgens staan producenten Vera Frohn en Steven Rubenstein Malamud samen met regisseur Reber Dosky op het podium om hun project Lokroep te pitchen. Deze documentaire gaat over vier broers die teruggekeerd zijn naar hun geboortedorp in zuidoost Turkije en veel moeite hebben om de oude tradities weer op te pakken. Alle broers hebben een bijzondere band met de Kew vogel, die een belangrijk onderdeel is van de Koerdische cultuur. De makers vragen via platform Cinecrowd om een financiële bijdrage om een researchreis te kunnen maken. Daarnaast zijn de makers op zoek naar iemand die hen kan helpen met de postproductie. Wil je hun project steunen, neem dan contact op via info@lokroepdefilm.nl of kijk op www.lokroepdefilm.nl.

Als derde groep pitchen producenten Merel Six en Sylvie van der Loop het project ‘Savannah & haar moeder’. De regie van deze documentaire ligt in handen van Andrea Mullerova. De film gaat over de 16-jarige Savannah die worstelt met de spierziekte van haar moeder, terwijl ze zelf deze ziekte ook geërfd heeft. Voor dit project zijn de makers op zoek naar een zoomlens voor de Sony F3 camera en mensen die hen kunnen helpen bij de postproductie (kleurcorrectie). Om dit project te steunen, kun je contact opnemen per e-mail met merelsix@gmail.com of vanderloopsylvie@gmail.com.

Als vierde wordt ‘Vloeibaar Staal’ gepresenteerd door Rianne Poodt (productie), Nina Ungari  (scenario) en Flynn Kleist (regie). Deze coming of age fictiefilm zal gaan over de vraag of je moet blijven of weggaan in een verstikkende familiesituatie. Om een zintuiglijke sfeer te kunnen scheppen zoeken de makers een set Hawk Anamorphic lenzen. Als je deze makers kunt helpen, dan kun je contact opnemen via info@vloeibaarstaal.nl of kijk op http://www.vloeibaarstaal.nl/.

Het volgende project is van Jona Honer (regie) en Paul Overste (productie) en heeft de titel ‘IK’. In deze documentaire worden Peter en Wendy gevolgd. Peter heeft een hersentumor die zorgt voor persoonlijkheidsverandering. Hij wordt in oktober geopereerd en het is de vraag of zijn persoonlijkheid weer anders wordt door deze operatie. In deze film staan het filosofische vraagstuk over het bestaan van de menselijke ziel, maar ook het dramatische vraagstuk van het leven met een partner die anders is dan toen je hem leerde kennen, centraal. Naast geld, zijn de makers op zoek naar harde schijven waarop XDCAM materiaal opgeslagen kan worden. Om hen te steunen kun je contact opnemen via info@ikdefilm.nl of kijk op www.ikdefilm.nl.

Regisseuse Eva Zanen is altijd al gefascineerd geweest door de gedragsregels in de maatschappij en het steevaste ‘Hoe gaat het?’  ‘Goed’. Samen met producenten Merel Six en Sylvie van der Loop gaat zij dit onderzoeken in de tragikomische mozaiekvertelling ‘Met Excuses voor het Ongemak’ die zich afspeelt in een jaren ’60 setting. Het scenario is geschreven door Matthijs Bockting en zal bestaan uit kleine verhalen met grote thema’s. Voor dit project zijn de makers op zoek naar geld om de decors te kunnen bouwen, een studioplek en mensen die hen kunnen helpen met het uitlichten van de studio’s. Als je dit project wilt ondersteunen,  kun je contact opnemen via info@metexcusesvoorhetongemak.nl of kijk op www.metexcusesvoorhetongemak.nl.

Naast deze zes projecten zijn er nog zes andere interessante projecten die ook tot de lichting 2013 horen. Hieronder meer informatie over deze projecten.

Leve de Dood!
regie: Rosa Boesten
productie: Vera Frohn en Steven Rubinstein Malamud
website: www.levededood.nl
Contact: info@levededood.nl

Een scout weet de weg
Regie: Sjoerd Niekamp /  sjoerdniekamp@hotmail.com
Productie: Lotte Bronshoff / lottebronshoff@gmail.com
Website: www.eenscoutweetdeweg.nl

Paard-en-Meisje
Regie: Suédy Mauricio
Productie: Zoë de Wilde
Website: https://www.facebook.com/PaardEnMeisje

Patronen
Regie: Colin Huijser
Scenario: Marlais Olijrhook
Productie: Bas Broertjes / Aydin Dehzad
Contact: bas.broertjes@student.ahk.nl / aydin.dehzad@student.ahk.nl

The Sacred Defense
Regie: Nima Mohaghegh
Scenario: Pieter van den Berg
Productie: Bas Broertjes en Aydin Dehzad
Website: https://www.facebook.com/TheSacredDefense?fref=ts

Misfit
Regie: David van Wassem
Scenario: Floor van Lissa
Productie: Benny Stroet en Chris Wenting
Contact: benny.stroet@student.ahk.nl

Na de pitches wordt er nog druk nagesproken, geborreld en genetwerkt. Aan het einde van de avond hebben de meeste pitchers al een aantal nuttige contacten gelegd. Uiteraard kunnen de projecten altijd meer geld/apparatuur/feedback gebruiken! Dus als u een van de projecten wilt steunen, neem dan vooral contact op met de makers!

We kijken erg uit naar het examenfestival om het eindresultaat van al deze projecten te kunnen bewonderen!

Klik hier om de foto’s van deze avond te bekijken op onze Facebook pagina!