Beeld en Geluid lanceert Amateurfilm Platform

Tussen 1980 en 2005 ging de Nederlandse consument massaal over op het gebruik van nieuwe dragers zoals VHS, MiniDV, Hi8, Video8 en Betamax. Er zijn ontelbare video-opnamen gemaakt van sportwedstrijden, huwelijksfeesten, diplomauitreikingen, krakersrellen, dance events, verjaardagen, begrafenissen en kermissen. Tegelijkertijd werden ook speelfilms en documentaires door amateurfilmers op deze videodragers vastgelegd.

In audiovisuele archieven zijn voornamelijk amateurfilmcollecties te vinden die zijn vastgelegd op smalfilm, zoals 8mm en 16 mm. Video ontbreekt vaak in deze collecties, terwijl juist deze drager zeer gevoelig is voor verval. Als we niet onmiddellijk actie ondernemen is de kans groot dat het materiaal onherstelbaar verpulvert. Dit zou betekenen dat 25 jaar tijdsbeeld van onze geschiedenis niet zichtbaar zal zijn voor toekomstige generaties.

Om dit te voorkomen organiseren de partners van het Amateurfilm Platform zogenaamde Home Movie Days. Tijdens deze dagen kan het publiek videomateriaal meenemen en bekijken. Het Amateurfilm Platform roept dan ook iedereen op hun videoverleden mee te nemen en te delen. Alle video’s van 1980-2005 zijn welkom, want wat voor de één een hobby is kan voor huidige én latere generaties een belangrijke bron van grote cultuur-historische waarde zijn. De meest bijzondere, mooie en speciale video’s worden gedigitaliseerd en opgenomen in de collecties van de archieven. Deze video’s zijn vervolgens voor iedereen te zien op het Amateurfilm Platform.

Het Amateurfilm Platform is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Samen met drie regionale archieven digitaliseert en archiveert het project amateurfilms op duurzame wijze, voorziet deze van uitleg en context en zorgt dat ze toegankelijk worden. In februari 2013 wordt het online platform gelanceerd waarop de bestaande én nieuwe amateurfilmcollecties toegankelijk zijn voor iedereen.

Bron: Beeld en Geluid