Eerste NFTA-afstudeerfilm op CineCrowd

Begin 2011 werd Cinecrowd.nl gelanceerd: een platform voor filmmakers die hun project (mede) willen financieren met donaties van het publiek, oftewel via ‘crowdfunding’. Inmiddels zijn al veel films succesvol gefinancierd, maar nog niet eerder een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie. De documentaire ‘Lokroep’, een film van Reber Dosky, geproduceerd door Vera Frohn en Steven Rubinstein Malamud, heeft de primeur.

De film gaat over vier Koerdische broers en speelt zich af in het zuidoosten van Turkije. Om de film te kunnen realiseren moet er extra financiering komen. De film brengt hoge kosten met zich mee, omdat de crew vier weken in Turkije moet verblijven. Producenten Vera en Steven besloten hun project via CineCrowd onder de aandacht te brengen en op deze manier geld op te halen. Ze zijn hiermee de eerste afstudeerfilm van de Filmacademie ooit, die op CineCrowd staat. Tot nu toe is het project zeer succesvol.

Over de film

Habib en zijn drie jongere broers wonen in een klein dorpje in het zuidoosten van Turkije. Door de Turkse overheid verdreven van hun land, heeft deze Koerdische familie twintig jaar in Istanbul doorgebracht. Zeven jaar geleden keerde Habib met zijn broers terug naar hun geboortedorp. Zijn vrouw en kinderen wilden niet mee en bleven achter in Istanbul. Habib verzet zich tegen hun besluit, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Alsof de tijd stil heeft gestaan in die vele westerse jaren, probeert hij met moeite zijn oude tradities weer op te pakken.

Over CineCrowd

CineCrowd is een non-profit stichting waar filmmakers hun ideeën voor films kunnen presenteren & pitchen. Particulieren, maar ook bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren om zo de realisatie van een film mogelijk te maken. Deze methode van financiering wordt ook wel ‘crowd funding’ genoemd. Afhankelijk van de bijdrage krijgt de Filmsponsor ook iets terug, bijvoorbeeld kaartjes voor het festival waar de film draait, vermelding op de aftiteling of een bezoek aan de set. Zo deelt uiteindelijk iedereen in de passie van het filmmaken.

Over de Filmacademie

Jaarlijks studeren zo’n 70 studenten af aan de acht bachelor-opleidingen en de masteropleiding van de Nederlandse Film en Televisie Academie. In juni/juli 2013 studeert een nieuwe lichting studenten af. Ze zijn al volop aan slag om hun eindexamenproject tot een goed en mooi einde te brengen. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor extra financiering om hun film te kunnen realiseren.