25e IDFA opent in heel Nederland met John Appel’s Wrong Time Wrong Place

De 25e editie van IDFA opent op 14 november in Pathé Tuschinski met Wrong Time Wrong Place van John Appel, geproduceerd door Carmen Cobos.

De film is een essay over de nietigheid  van het leven en de rol die toeval daarin speelt. Uitgangspunt zijn de gebeurtenissen in Noorwegen op 22 juli 2011, toen 77 mensen omkwamen bij de bomaanslagen in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya.

Ter ere van het 25jarig bestaan van IDFA wordt de film op dezelfde avond in 25 verschillende theaters, waaronder een groot aantal Pathé theaters, door heel Nederland vertoond. Wrong Time Wrong Place is tevens opgenomen in de IDFA Competition for Feature-Length Documentary en in de IDFA Competition for Dutch Documentary. Op vrijdag 23 november worden de winnaars van de verschillendecompetitieprogramma’s van IDFA bekend gemaakt tijdens de slotceremoniein het Compagnietheater in Amsterdam.

Wrong Time Wrong Place
John Appel, 2012, Nederland
De film laat zien hoe kleine, ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen de fijne lijn tussen leven en dood kunnen bepalen. Verschillende mensen, die betrokken raakten bij de aanslagen in Oslo op 22 juli 2011, vertellen in detail over de dag die hun leven voorgoed veranderde. Een man, van wie de zoon kort daarvoor was verongelukt, beschrijft hoe hij op kantoor werd weggeblazen door de bomexplosies; een jongen vertelt hoe hij op het laatst besloot naar het zomerkamp op Utoya te gaan en op het pondje Anders Breivik al tegen het lijf liep. Ook familieleden van slachtoffers die de aanslagen niet overleefden proberen de gebeurtenissen te begrijpen.

John Appel & IDFA
Het is de tweede keer dat IDFA een documentaire van regisseur John Appel (1958) kiest als openingsfilm. In 1999 opende het festival met André Hazes – Zij gelooft in mij , dat datzelfde jaar de prijs won voor de beste lange documentaire. André Hazes – Zij gelooft in mij wordt dit jaar opnieuw vertoond in het programma onderdeel 25 years Highlights of the Lowlands. Andere films van Appel die eerder bij IDFA te zien waren zijn onder andere Johnny Meijer (1993), The Last Victory (2003) en The Player (2009). The Last Victory (2003) en The Player (2009) werden net als Wrong Time Wrong Place door Carmen Cobos geproduceerd.

Bron: IDFA