Cinekid presenteert programma 2012

Cinekid, het jaarlijkse Film-, Televisie- en Nieuwe-Mediafestival voor de jeugd maakt vandaag de programmering bekend. Enkele hoogtepunten zijn Tim Burtons nieuwste 3D film FrankenWeenie, een retrospectief van alle Harry Potterfilms en eregast Guus Kuijer die onlangs de Astrid Lindgrenprijs ontving.

Met vele nagesprekken en masterclasses gegeven door acteurs en makers en met het 1200m2 grote MediaLab belooft het een bijzondere editie te worden. Het Amsterdamse festival vindt plaats van 17 t/m 26 oktober in de Westergasfabriek, EYE en The Movies. Online kaarten bestellen kan vanaf vandaag. 

Op www.cinekid.nl staat het volledige programma. Het bevat een ruim aanbod van films, documentaires, televisieseries, interactieve installaties, games, workshops en masterclasses. In 26 Nederlandse steden is er tijdens de herfstvakantie ook ‘Cinekid op Locatie’ met een speciale selectie Cinekidfilms, workshops en installaties.

Enkele hoogtepunten in Amsterdam:
· Het festival opent met twee premières: Milo van de debuterende regisseurs Roel en Berend Boorsma en Ernest & Célestine, een Franse animatiefilm.

· Tim Burtons nieuwste 3D film FrankenWeenie maakt deel uit van de internationale competitie. The ‘head of story’ Robert Stevenhagen geeft tevens een seminar en een masterclass tijdens Cinekid for Professionals.

· Een retrospectief van alle acht Harry Potterfilms nu de serie compleet is.

· Focus op de Franse animatiefilm die sterk in opkomst is. Met o.a. een Michel Ocelot Special: vertoning van zijn animatiefilms, waaronder de 3D-première Kirikou en de mannen en de vrouwen. Ocelot, jarenlang voorzitter van de Association Internationale du Film d’Animation, opent als gast van het jaar de Cinekid for Professionals Conference.

· Guus Kuijer Special: omdat hij de Astrid Lindgrenprijs ontving, de grootste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur in de wereld, is Guus Kuijer eregast van het festival. De op zijn boeken gebaseerde films Madelief: krassen in het tafelblad en Polleke, staan op het programma. Kuijer en regisseur Ineke Houtman zijn hierbij aanwezig.

· Het MediaLab, met 77 workshops en masterclasses, 33 interactieve installaties en de nieuwste games voor kinderen, staat in het teken van het thema (Urban) Jungle. Zingen als een vogel in De Vervogelaar, ervaren hoe het is om te zwaaien met een robotstaart met SiliFulin en de dance battle winnen met de Reuze Reuzen, het kan allemaal in het MediaLab.

· In première gaan 16 jeugddocumentaires, de nieuwe televisie animatieseries The Tumblies en Picknick met Taart, de tv-serie Welkom in de Gouden Eeuw, de tweede serie van Sien van Sellingen en een retrospectief van de Kind en Kleur films, geproduceerd gedurende de afgelopen 6 jaar.

· Nagesprekken met vele makers en acteurs, o.a. van Kauwboy, Mees Kees, The Battle, Milo of kindermasterclasses met filmregisseurs als Pieter Verhoeff, de cast van SpangaS, acteur Sanne Wallis de Vries en presentatoren van het Jeugdjournaal.

· Cinekid for Professionals presenteert meer dan 15 nationale én internationale topsprekers tijdens verschillende seminars, masterclasses, de Cinekid Conference en expert meetings (2 BAFTA winnaars, Emmy genomineerden, MIT Lab- en Columbia University onderzoekers).

Over Cinekid
Cinekid organiseert jaarlijks in de herfstvakantie, hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Wat begon als een bescheiden filmfestival is in de afgelopen 26 jaar uitgegroeid tot een prestigieus internationaal festival. Het Amsterdamse festival komt naar de kinderen toe met satellietfestivals door heel Nederland.

Niet alleen kinderen en hun ouders profiteren van de kennis en inzet van Stichting Cinekid. Tijdens het festival worden ook seminars georganiseerd en is het een ontmoetings- en marktplaats voor Nederlandse en internationale mediaprofessionals en de media-industrie. Het Europese MEDIA-programma koos Cinekid als platform ter ondersteuning van de media-industrie die zich richt op jong publiek.

Gedurende het jaar ontwikkelt de educatieafdeling workshops en lesprogramma’s met innovatieve middelen.