EYE E*Cinema: Faust, surrealisme en Sound as Author

In oktober drie E*Cinema-programma’s: een avond met een double bill gewijd aan het surrealisme op 9 oktober. Op 30 oktober presenteert de Nederlandse Film en Televisie Academie een avond over wat geluid ons laat zien: Sound as Author. Ook zeer de moeite waard: de vertoning van Faust op 7 oktober, met lezing door Pieter Steinz.

Lezing + film: ‘Faust, de duivelskunstenaar’ door Pieter Steinz

Zo. 7 oktober, 16.30: Lezing over het fenomeen Faust, door Pieter Steinz in het kader van de première van Alexander Sokoerovs Faust. Aansluitend wordt ook Murnau’s Faust vertoond als double bill.

Surrealism: Luis Buñuel, Emiel van Moerkerken, Jean Cocteau – E*Cinema Academy

Di 9 okt. 19.00 – Films als dromen, gemaakt in een roes. Subversief, schokkend en hilarisch. In Parijs geven jonge kunstenaars zich over aan de amour-fou. Met Un chien Andalou, Sonate en Le sang d’un poète. Vooraf een kort platenspelersconcert (i.s.m. Stichting dOeK).

Surrealism: La coquille et le clergyman + A propos de Nice – E*Cinema Academy

Di. 9 oktober, 21.00: La coquille et le clergyman (Germaine Dulac, 1927) De eerste surrealistische film ooit gemaakt, wordt beschouwd als een boegbeeld van de avant-gardefilm en A propos de Nice (Jean Vigo, Boris Kaufman, 1929) – dit lijkt een traditionele film, maar regisseur Jean Vigo is avantgardistisch in zijn snapshots. Met live muziek ism Stichting dOeK.

NFTA presents: Sound as Author – E*Cinema Academy

Di. 30 oktober, 19.00 – Wie aan film denkt, denkt aan beelden. Maar er is een andere dimensie aan film, die, zoals avant-garde voorvechter Menno ter Braak in 1935 al schreef, ‘niet ongestraft’ te verwaarlozen is: geluid. Geluid als auteur. Een avond over wat geluid ons in het beeld laat zien.

Bron: EYE