Endemol en BBC in zee met YouTube

Endemol gaat online televisie maken voor YouTube. De Nederlandse televisieproducent is, samen met onder meer de Britse omroep BBC, een van de bedrijven die gaan samenwerken met het videoplatform om op maat gemaakte video’s aan te leveren.

Google, de eigenaar van YouTube, maakte maandag bekend meer dan zestig nieuwe videokanalen te lanceren met materiaal uit landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De nieuwe programmering komt bovenop de honderd kanalen die vorig jaar in de VS zijn opgestart.

Op de Europese kanalen zijn video’s te zien over beroemdheden, worden bepaalde thema’s belicht en kunnen bestaande programma’s worden bekeken. “Sommige kanalen draaien om een bepaald persoon, op andere kanalen is materiaal te zien van partners met een grote passie voor een bepaald onderwerp”, zegt Ben McOwen Wilsen, die verantwoordelijk is voor de Noord-Europese samenwerkingsverbanden.

Het doel van de kanalen is dat producenten met materiaal komen dat ze niet op televisie kunnen tonen. De expansie naar Europa is een nieuwe stap in de ontwikkeling van YouTube tot een meer traditioneel bedrijf dat op maat gemaakte videocontent selecteert en aankoopt.

Hoeveel geld er precies omgaat in de samenwerkingsverbanden is niet bekend. Wel is bekend dat YouTube vorig jaar omgerekend 77 miljoen euro heeft betaald aan producenten achter de Amerikaanse kanalen.

Bron: de Standaard