Bernardo Bertolucci ontvangt EFA Lifetime Achievement Award

Uit erkentenis voor zijn unieke en toegewijde bijdrage aan de wereld van de Europese cinema overhandigt de European Film Academy dit jaar met trots de Lifetime Achievement Award aan Bernardo Bertolucci.

Als eregast zal hij persoonlijk de 25ste European Film Awards Ceremony op 1 december op Malta bijwonen.

Bernardo Bertolucci begon zijn carrière als assistent van regisseur Paolo Pasolini bij de opnames van de film ACCATTONE en regisseerde zijn eerste speelfilm op 21 jarige leeftijd. Zijn tweede film, BEFORE THE REVOLUTION (1964), werd zeer goed ontvangen en sindsdien heeft hij met zijn films mede de smaak van de Europese filmliefhebber bepaald.
Zijn film THE CONFORMIST uit 1970 met Jean-Louis Trintignant en Stefania Sandrelli ging tijdens het Filmfestival van Berlijn in première, won in Italië de David di Donatello award voor Beste Film en werd als eerste film van Bertolucci genomineerd voor een Oscar. De film LAST TANGO IN PARIS met Marlon Brando, Maria Schneider en Jean-Pierre Léaud uit 1972, kreeg zelfs twee Oscar nominaties. Zijn oeuvre kreeg steeds monumentaler vormen met  de epische film 1900 (1976), met Robert de Niro, Gérard Depardieu en Burt Lancaster, en THE LAST EMPEROR (1987), die negen Oscars, drie BAFTA awards, de Franse César, negen David di Donatella awards, én een speciale Jury award bij de eerste European Film Awards- uitreiking in 1988 toegekend kreeg. Onder zijn latere films bevinden zich THE SHELTERING SKY (1990) met Debra Winger en John Malkovich, en THE DREAMERS (2003), die in officiële selectie, buiten competitie in première ging op het Filmfestival van Cannes 2012.

THE 25th EUROPEAN FILM AWARDS: Malta, 1 december 2012
Live on www.europeanfilmawards.eu
Join us on Facebook <http://www.facebook.com/europeanfilmawards>

De European Film Awards 2012 worden gepresenteerd door de European Film Academy e.V. en EFA Productions gGmbH met steun van het Maltese Ministerie van Financieën, Economie en Investment, de Malta Film Commissie, FFA German Federal Film Board, German State Lottery Berlin, German State Minister for Culture and the Media, MEDIA Programme of the EU, Medienboard Berlin-Brandenburg en GLS.

Bron: MVSP