Nederlandse filmprogramma’s in Turkije

In het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije worden in de maand oktober in verschillende Turkse steden Nederlandse filmprogramma’s gepresenteerd.

Het Istanbul Modern Museum (4 – 21 oktober) presenteert met “Orange Days” een uitgebreid Nederlands filmprogramma, bestaande uit maar liefst vijf onderdelen: speelfilms, korte films, een Frank Scheffer Retrospectief, Cinedans films en Salon Films. Er worden acht Nederlandse arthouse films vertoond: Wilde Mossels, Hunting & Sons, Richting West, Tirza, Rabat, Kauwboy, Black Butterflies en Nothing Personal. Het korte filmprogramma omvat een uitgebreide selectie recente films, van animatie tot fictie. Van Frank Scheffer staan acht documentaires op het programma over de internationale muziek scene, met onderwerpen als Frank Zappa, John Cage en elektronische muziek in de VS. Ook zijn meest recente documentaire Gozaran: Time Passing wordt vertoond. Het Cinedans programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Cinedans uit Amsterdam. Janine Dijkmeijer, artistiek directeur van Cinedans, zal aanwezig zijn om het programma te presenteren. Een uitgebreid overzicht van alle filmtitels en screeningtijden staat op de website van het Istanbul Modern Museum.

In Istanbul is tussen 3 en 28 oktober ook een vijftal Nederlandse horrorfilms te zien bij het Pera Museum: Doodeind, Sint, Sl8n8t, Lege Maag en Zwart Water.

Het International Antalya Golden Orange Film Festival (6 – 12 oktober) vertoont de films Nick van regisseur Fow Pyng Hu, Snackbar van Meral Uslu en Lotus van Pascale Simons. Een aantal Nederlandse gasten zal op het festival aanwezig zijn, waaronder acteurs uit de film Lotus, Hedy d’Ancona en Jacques van Heijningen.

De filmprogramma’s zijn een initiatief van EYE International in samenwerking met verschillende Turkse instellingen, zoals het Istanbul Modern Museum, Pera Museum en het Antalya Golden Orange Film Festival, met ondersteuning van SICA en het Nederlands consulaat.

De programma’s worden georganiseerd als onderdeel van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije. Voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten die in Nederland en Turkije worden georganiseerd, ga naar: www.nltr400.nl.

Bron: EYE