Cineblend 9 oktober 2012
Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 9 oktober als thema: Protesten in de moslimwereld.
De anti-islamfilm The Innocence of Muslims leidde de afgelopen weken tot opstanden in islamitische landen, waarbij enkele doden vielen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi (Libië). Franse ambassades zagen zich genoodzaakt hun deuren te sluiten na de publicatie van spotprenten in het satirische weekblad Charlie Hebdo, waarin de islam en de profeet Mohammed op de korrel werden genomen.
De onlusten werden in de media vooral geportretteerd als een religieus conflict dan wel een confrontatie tussen westerse en oosterse waarden. Het politieke aspect bleef daarbij onderbelicht. Aan de hand van beeldfragmenten bekijken we hoe representatief de berichtgeving over de protesten is en wat deze betekent voor de beeldvorming rond moslims.
Te gast zijn:
Martijn de Koning: cultureel antropoloog en als docent verbonden aan Islamstudies van de Radboud-universiteit. Zijn onderzoek naar het salafisme in Nederland resulteerde in het boek Zoeken naar de ‘zuivere’ islam.
Robbert Woltering: arabist en politicoloog. Hij is docent Midden-Oosten studies aan de Universiteit van Amsterdam en heeft als specialisme het beeld dat in de Arabische wereld bestaat van het westen.
Tjeerd Royaards: cartoonist en
hoofdredacteur van The Cartoon Movement, een wereldwijd online platform voor cartoonisten.
Roel Meijer: docent moderne geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Radboud-universiteit en onderzoeker bij Clingendael, het instituut voor internationale
betrekkingen. Dit jaar verscheen zijn boek De Arabische revolutie (Balans).
Gespreksleider is Mohammed Cheppih. In 2008 was hij de initiatiefnemer van de Poldermoskee in Slotervaart. Tegenwoordig is hij adviseur bij Radar, bureau voor sociale vraagstukken.
Bron: Cineblend