EYE: Expositie Expanded Cinema geopend; Georges Sluizer te gast; premiere Sokoerov’s Faust

De tentoonstelling Expanded Cinema: Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong is succesvol van start gegaan met al 1300 bezoekers in het eerste weekend. Isaac Julien liet tijdens de persconferentie weten geen betere plek in de wereld te kennen dan EYE om zijn werk Ten Thousand Waves te laten zien.

In het flankerend programma ‘Isaac julien in Focus’  vertoont EYE op  5 oktober 17.00 Juliens Baadasssss Cinema en Baltimore en om 19.30 Sweet Sweetback’s Baadasssss Song van Melvin Van Peebles voorafgegaan door een lezing van Tessa Boerman (programmeur black cinema en documentairemaker). Combiticket te koop voor tentoonstelling, lezing en film.

De EYE-pont vervangt op dinsdag 9 oktober de reguliere GVB-pont tijdens de stremming van het IJ.

Expanded Cinema: Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong

Met de tentoonstelling ‘Expanded Cinema: Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong’ geeft EYE cinema alle ruimte. De drie deelnemende kunstenaars breken uit de kaders van het witte doek en tonen op meerdere schermen films waar je omheen kunt lopen en vanuit verschillende hoeken naar kunt kijken. Te zien t/m 2 december.

Baltimore en BaadAsssss Cinema

Vr. 5 oktober, 17.00 – Isaac Julien maakte twee films over het blaxploitationgenre: Baltimore voor de galeriewereld en de documentaire Baadasssss Cinema voor tv en bioscoop. Beide films laten blaxploitationacteurs zien als superhelden, ‘gods in pop-culture clothing’. De avond vervolgt als double bill om 19.30 met een lezing door Tessa Boerman (programmeur black cinema en documentairemaker) en de vertoning van Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (Melvin Van Peebles, 1971)

Hommage George Sluizer

Een boek, de première van Dark Blood en een presentatie van de gerestaureerde kopie van João en het mes (1972): George Sluizer is terug! EYE eert Sluizer met een selectie uit zijn  belangrijkste speelfilms en documentaires. Op 3 oktober, 19.00 is Anouk Sluizer, dochter van George Sluizer en regie-assistente bij Utz, aanwezig voor Q&A. Op 10 oktober, 19.00 is George Sluizer zelf aanwezig voor een Q&A bij de vertoning van Red Desert Penitentiary (1985).

EYE is op zoek naar jouw familiefilms

De Home Movie Day is een internationaal eerbetoon aan de amateurfilm. Wil je met ons de speciale tiende editie van Home Movie Day (HMD) vieren? Stuur dan je zelfgemaakte (familie)film in vóór 10 oktober en maak kans op vertoning van je film op het grote doek tijdens HMD op 20 oktober. Thema: jubilea en huwelijken in en om Amsterdam-Noord.

Faust (2011)

Premiere van de nieuwe film van Alexander Sokoerov: een hallucinerend drama, gevuld met humoristisch gefilosofeer, semi-wetenschappelijke experimenten en sprookjesachtige fotografie. De bewerking van Von Goethes beroemde Faust is het vierde deel van Sokoerovs tetralogie over de macht en won de Gouden Leeuw van het filmfestival in Venetië.

Openingsperformance Museumnacht 2012 in EYE

Op zaterdag 3 november organiseert n8 voor de 13e keer de Museumnacht Amsterdam. Met maar liefst 50 musea en culturele instellingen is het de grootste Museumnacht ooit. Dit jaar vormt EYE het decor voor de officiële opening van de Museumnacht. Help mee met de crowdfunding van de spectaculaire openingsperformance via Voordekunst.

Bron: EYE