Persbericht: NBF benoemt Sonja Barend tot erelid

De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers (NBF) zal tijdens het Nederlands Film Festival tv-persoonlijkheid Sonja Barend benoemen als erelid, vanwege haar waardevolle bijdrage aan de Nederlandse televisiewereld. Voorafgaand aan de feestelijke première van DARK BLOOD in de Stadsschouwburg Utrecht op donderdagavond 27 september, waarvan de NBF medeorganisator is, zal Barend op gepaste wijze het erelidmaatschap in ontvangst nemen.

Het erelidmaatschap van de oudste belangenvereniging van film‐ en televisiemakers NBF wordt toegekend aan personen die van bijzondere en grote betekenis zijn geweest voor de Nederlandse film‐ en televisiewereld. Op dit moment telt de NBF zeven ereleden, waaronder Willeke van Ammelrooy, Paul Verhoeven en George Sluizer.

Sonja Barend (1940) is meer dan 40 jaar op de Nederlandse televisie te zien geweest. In 1966 was Barend voor het eerst op televisie te zien als omroepster bij de NTS. Nadien presenteerde zij programma’s bij de VARA en in 1972 maakte zij de overstap naar de AVRO. In de jaren ’60 en ’70, groeide Barend uit tot Nederlands bekendste vrouwelijke presentator met programma’s waarin amusement en spel de overhand hadden. In haar programma’s speelden opinie en actualiteit een belangrijke rol. Tussen 1997 en 2002 presenteerde ze met Paul Witteman het praatprogramma Barend & Witteman (later kortweg B&W). Op 22 augustus 2006 maakte Barend bekend dat ze, na het voltooien van een negendelige serie over vijftig jaar televisie, zou stoppen met het maken van televisieprogramma’s.

De NBF
Al sinds september 1952 maakt de NBF zich sterk voor film- en televisieprofessionals in Nederland en vertegenwoordigt het ledenbestand een grote diversiteit aan disciplines en ervaring. De afgelopen jaren heeft de NBF hard aan de weg getimmerd met uitbreiding van het servicepakket voor leden, nieuwe evenementen en het samenbrengen van verschillende partijen in de sector, wat geresulteerd heeft in een toename van het aantal leden en meer samenwerking in het vaak verdeelde film- en televisielandschap.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Nienke van der Fange van de NBF via nbf@nbf.nl of 020-6646588.