Winnaars FILM BY THE SEA

De Dioraphte Film- & Literatuuraward van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Shadow Dancer van James Marsh naar het gelijknamige boek van Tom Bradby (scenario Tom Bradby). Aan de Dioraphte Film- en Literatuuraward is een bedrag van € 5.000,- euro verbonden. De film is sinds deze week te zien in de Nederlandse bioscopen.

De jury gaf een eervolle vermelding aan In the Fog van Sergei Loznitsa.

Shadow Dancer vertelt het verhaal van Collette McVeigh, een jonge Noord-Ierse moeder die wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen.

Uit het juryrapport: “Een bijzondere IRA-film met een superplot. En zeer vakmanschappelijk gemaakt. Een bijzonderheid is de rol van de vrouwen in de film, die actief aan verraad en terrorisme meewerken. Het is dus een mooie, spannende film, die de hele jury boeide.”

releasedatum: 20 september 2012
distributeur: Lumière
publiciteit: Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl / 06 53697606
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Schaduwdans’: Meulenhof

Voor de Film- en Literatuurcompetitie waren dit jaar twaalf films geselecteerd: Openingsfilm Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie: Being Flynn – Paul Weitz, Beasts of the Southern Wild – Benh Zeitlin, Comme un Homme – Safy Nebbou, Company Orheim – Arild Andresen, The Door – István Szabó, House with a Turret – Eva Neymann, In the Fog – Sergei Loznitsa, Inside – Zeki Demirkubuz, Shadow Dancer – James Marsh, Simon – Lisa Ohlin, Voor ik doodga – Ol Parker en Die Wand – Julian Pölsler.

De vakjury van Film by the Sea 2012 bestond uit: Jessica Durlacher, Liz Snoijink, Sonia Herman Dolz, Abdelkader Benali, Jacques van Heijningen, Jan van Mersbergen, Michiel Romeyn en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Film by the Sea Publieksprijs powered by CPNB voor Voor ik doodga van Ol Parker
De twaalf competitiefilms werden ook door het publiek beoordeeld. Zij konden een waardering van één tot vijf geven. Hun favoriet was Voor ik doodga van Ol Parker, naar de gelijknamige roman van Jenny Downham (scenario: Ol Parker). Schrijfster Jenny Downham was aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

Voor ik doodga vertelt het verhaal van Tessa. Ze is zeventien en weet dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneeslijk, dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen, seks hebben… Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey de wereld. Verliefd worden op buurjongen Adam staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

releasedatum: 4 oktober 2012
distributeur: Dutch FilmWorks
publiciteit: Peter de Haan / pdehaan@dfw.nl / 0183 610250
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Voor ik doodga’: Atlas Contact

Company Orheim van Arild Andresen wint Film by the Sea Youth Jury Award
De Jongerenjury powered by JouwZeeland riep Company Orheim van Arild Andresen (naar ‘Kompani Orheim’ van Tore Renberg (scenario: Arild Andresen en Lars Gudmestad)) uit tot winnaar van de Film by the Sea Youth Jury Award. Dit maakte de jury donderdagavond 20 september bekend tijdens hun eigen event: FilmBeatz. Naar de prijs dongen de twaalf films uit de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie mee. Naast de winnende film nomineerde de jury tevens Voor ik doodga van Ol Parker en Being Flynn van Paul Weitz.

Company Orheim vertelt het verhaal van tiener Jarle die een moeizame relatie heeft met zijn ouders. Het verhaal speelt zich af in de Noorse stad Stavanger in de jaren ’80. Hoewel bij de familie Orheim iedereen hun eigen dromen probeert na te jagen, kunnen ze allemaal moeilijk omgaan met het dagelijks leven. Puber Jarle vindt zijn uitweg via muziek, politiek activisme en meisjes. Maar thuis vecht Jarle nog altijd om voor zichzelf op te komen. Jaren later krijgt Jarle een bericht dat hem noodgedwongen herinnert aan iets wat hij liever was vergeten: zijn kindertijd met zijn vader in Stavanger. Toen hij nog Orheim heette.

Uit het juryrapport: “Een film waarin de verscheurde gezinssituatie op confronterende wijze in beeld wordt gebracht. Je wordt als kijker meegezogen in de tweestrijd van de hoofdpersoon. We waren onder de indruk van hoe de prachtig neergezette sfeer en de geweldige cast ons meenam in het verhaal.”

releasedatum: 4 oktober 2012
distributeur: Amstelfilm
publiciteit: Mirjam van Ansem / mirjam@amstelfilm.nl / 020 4283025

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award voor Marleen van der Werf met Wadland
Marleen van der Werf heeft zondag 16 september met Wadland de DELTA Young Talent Award gewonnen in de DELTA Shorts filmcompetitie voor korte films. Aan deze award is een geldprijs verbonden van € 1000,-. Runners up waren Broertje van Marel Jap-Sam en Ligths Out van Wesley Versteeg. Wadland is een poëtische natuurdocumentaire over de zoektocht naar een verloren jeugdherinnering in een getijdengebied

Uit het juryrapport: “De camera lijkt te zweven over het landschap en de bewoners te liefkozen. Een rustgevende, zeer poëtische film. Prachtig camerawerk van deze net afgestudeerde regisseuse die zichzelf met deze film op de kaart zet als eigenzinnig filmauteur.”

De Shooting Star Publieksprijs met daaraan verbonden een geldbedrag van € 1000,- ging naar Arigato van Anielle Webster.

DELTA Shorts is dé filmwedstrijd voor jonge filmmakers. DELTA Shorts is een competitie waarbij iedereen uit Nederland en België, tussen de 14 en 35 jaar een korte film kan inzenden voor de strijd om de DELTA Young Talent Award. DELTA shorts werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd tijdens Film by the Sea.

Jim Sheridan neemt Lifetime Achievement Award in ontvangst
Vrijdagavond 21 september is tevens de tiende Lifetime Achievement Award van Film by the Sea uitgereikt aan regisseur Jim Sheridan. Deze Ierse filmmaker is een gedegen vakman met een indrukwekkend oeuvre met veel sociaal bewogen films. Hij was aanwezig bij de Award Ceremony van het festival om de Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen.

De Lifetime Achievement Award is eerder uitgereikt aan Ettore Scola (2003), Saul Zaentz en Milos Forman (2004), Istvan Szábo (2005), Jonathan Demme (2006),
Volker Schlöndorff (2007), de Gebroeders Dardenne (2008), George Sluizer (2009), Jean-Claude Carrière (2010) en Terence Davies (2011).

Grand Director Award voor Robbe de Hert
Regisseur Robbe de Hert werd verrast met de Grand Director Award van Film by the Sea. Een dergelijke Award reikt het festival uit aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie. Eerder ontvingen Sir Ben Kingsley en Paul Verhoeven deze Award.

Bron: MVSP