Bekendmaking gast Binger – Screen International Interview: Michaël Roskam

De Vlaamse regisseur Michaël Roskam (1972) is dit jaar de speciale gast van het Binger – Screen International Interview op vrijdag 28 september tijdens de Holland Film Meeting, het internationale onderdeel van het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Wendy Mitchell, hoofdredacteur van Screen International, gaat in het interview in op onderwerpen als Roskam’s inspiratie om filmmaker te worden, de ontwikkeling en het succes van zijn film RUNDSKOP en de stap naar Hollywood.

Na het schrijven en regisseren van vier korte films, maakte Roskam zijn speelfilmdebuut RUNDSKOP. Een spannende tragedie over het lot, verloren onschuld en verraad, over misdaad en straf, maar ook over conflicterende verlangens en de onomkeerbaarheid van het lot. Het script voor RUNDSKOP is ontwikkeld op het Binger Filmlab in 2005. De film ging in 2011 in première op de Berlinale en was een groot succes. De film trok volle zalen zowel in binnen- en buitenland, brak bezoekersrecords en oogstte zeer goede recensies. Dit alles leidde tot de nominatie voor de Academy Award voor Beste niet-Engelstalige Film in januari 2012.

Roskam werd door het toonaangevende blad Variety bestempeld als een van de “10 regisseurs om in de gaten te houden”, een lijst die eerder Alejandro González Iñárritu, Christopher Nolan, en Wes Anderson noemde als veelbelovende filmmakers. Ook werd hij benoemd tot lid van de Chopard Trophy Jury van het Filmfestival Cannes 2012. Terwijl Roskam nog volop zijn volgende film LE FIDÈLE aan het ontwikkelen was.

HBO, de Amerikaanse zender die vele succesvolle series produceert, erkende zijn veelzijdige talent en contracteerde Roskam voor het schrijven en regisseren van de pilot van de serie BUDA BRIDE BITCH, een misdaadverhaal gesitueerd in het Brussel van de nabije toekomst. Michael Mann (HEAT) en Mark Johnson (BREAKING BAD) zijn de executive producers van de serie. Roskam gaat daarnaast de regie op zich nemen van THE TIGER, een Hollywood-bewerking van het boek van John Vaillant over de strijd tussen mens en dier. THE TIGER wordt geproduceerd door onder andere Plan B, het productiebedrijf van Brad Pitt.

Holland Film Meeting / Dutch Industry Days
De Holland Film Meeting / Dutch Industry Days zijn vijf vakinhoudelijke dagen voor filmprofessionals uit binnen- en buitenland. De HFM / Dutch Industry Days vinden plaats van donderdag 27 september t/m maandag 1 oktober tijdens het Nederlands Film Festival. Elke dag heeft een eigen focus, respectievelijk: Holland ontmoet Turkije, Film, NFF Lab, TV Drama en Talent. Lees meer over de HFM / Dutch Industry Days.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september t/m 5 oktober. Jouw films, jouw festival. #nff2012

Bron: Nederlands Film Festival