‘Ai Weiwei: Never Sorry’ opent 2 oktober nieuwe seizoen Movies that Matter On Tour

De documentaire Ai Weiwei: Never Sorry, over de roemruchte Chinese kunstenaar Ai Weiwei, opent dit najaar Movies that Matter On Tour. Vanaf 2 oktober vertonen 14 filmtheaters door het hele land maandelijks films die ogen openen, gevolgd door een gesprek met gasten uit binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter On Tour programma gaat hiermee haar zevende seizoen in, waarbij jaarlijks acht films langs filmtheaters reizen. Ai Weiwei: Never Sorry, winnaar van de Jury Award op het Sundance Film Festival, is een persoonlijk portret van deze kunstenaar, die aanhangers over de hele wereld inspireert en de scheidslijnen tussen kunst en activisme doet vervagen. 

De onderstaande Movies that Matter On Tour films zijn te zien in: Provadja in Alkmaar, De Lieve Vrouw in Amersfoort, Kriterion in Amsterdam, Focus Filmtheater in Arnhem, Filmhuis Lumen in Delft,  Verkadefabriek in Den Bosch,  Filmhuis Den Haag in Den Haag, Plaza Futura in Eindhoven, Vera Zienema in Groningen, Filmtheater Hilversum in Hilversum, Lumière in Maastricht, Filmfoyer in Tilburg, Louis Hartlooper Complex in Utrecht en het Fraterhuis in Zwolle.

2 tot en met 21 oktober 2012: Ai Weiwei: Never Sorry (Alison Klayman)
Deze bekroonde documentaire volgt de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, internationaal vermaard om zijn ambitieuze postmoderne kunstwerken en politieke provocaties, gedurende drie tumultueuze jaren. De film laat de unieke combinatie zien van kunst en activisme waarmee deze ‘luis in de pels van de Chinese staat’, ondanks aanzienlijke risico’s, onophoudelijk pleit voor vrijheid van meningsuiting. Ai Weiwei: Never Sorry won de MovieSquad Award op het Movies that Matter Festival en de Special Jury Award op het Sundance Film Festival. De film verschijnt op 25 oktober op DVD en VOD (distributie Living Colour Entertainment).

4 tot en met 20 november 2012: Big Boys Gone Bananas!* (Fredrik Gertten)
De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten neemt het op tegen de grote voedselproducent Dole en legt bloot hoe deze multinational geen enkel middel schuwt om vertoning van zijn film BANANAS!* te voorkomen. Het pr-bureau van Dole stelt: “Het is makkelijker te leven met een slecht geweten dan met een slechte reputatie.” Om het imago te redden lijkt alles geoorloofd; zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt op het spel gezet.

2 tot en met 18 december 2012: Give Up Tomorrow (Marty Syjuco, Michael Collins)
Op een stormachtige nacht in de zomer van 1997 raken twee zusjes vermist op een eilandje in de Filippijnen. De negentien jaar oude Paco Larrañaga wordt opgepakt en veroordeeld voor verkrachting en moord, ondanks de vele bewijzen van zijn onschuld. De slepende rechtszaak tegen de tiener wordt in de Filippijnen gezien als het proces van de eeuw. Deze spannende documentaire won de publieksprijzen op het Movies that Matter Festival en op Sheffield Doc/Fest, en werd met de speciale Juryprijs bekroond op het Tribeca Film Festival.

6 tot en met 22 januari 2013: Habibi (Susan Youssef)
Habibi plaatst een oud Arabisch volksverhaal over de verboden liefde tussen twee studenten in de moderne tijd. Aan de universiteit op de Westelijke Jordaanoever vallen de dromerige Qays en de mooie Layla voor elkaars charmes. Wanneer hun studievisa worden ingetrokken, keren ze terug naar hun conservatieve Palestijnse geboortedorp. Habibi is de eerste lange speelfilm sinds vijftien jaar die is opgenomen in de beruchte Gazastrook. Habibi won diverse prijzen op het Dubai International Film Festival.

Bekijk hier alle data en locaties van de Movies that Matter On Tour films van najaar 2012.

Movies that Matter On Tour wordt mogelijk gemaakt door Amnesty International, vfonds, SNS Reaal Fonds, Fonds 1818, VSB Fonds en Stichting Democratie en Media.

Bron: Herrie