Nominaties debuutprijzen NFF bekend

Vandaag maakt het Nederlands Film Festival de nominaties bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. Op de openingsavond van het Nederlands Film Festival op 26 september reikt de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, de Filmprijs uit aan de winnaar. Deze prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-. De onafhankelijke jury werd benoemd door het college van burgemeester en wethouders en bestaat uit Sonja de Leeuw (professor Film en Televisie aan de Universiteit Utrecht), Vicky Serao (directeur van Scriptschool en Head of Talent bij Binger Filmlab) en Ben van Lieshout (regisseur, scenarioschrijver en producent).

De jury viel dit jaar een aantal dingen op; trends of toeval? Sombere onderwerpen, met name ziekte en dood, waren favoriet. Steun van de omroepen bleek cruciaal om een productie tot stand te brengen met als gevolg, dat soms eerder het televisieformat de lengte van de film bepaalde dan de intrinsieke spanningsboog van het verhaal. De technische kwaliteit van de producties was erg goed. De helft van de makers heeft geen specifieke opleiding tot filmmaker gevolgd.

De jury heeft bij haar keuze niet uitsluitend gelet op de kwaliteit van de film, maar heeft zich ook laten leiden door de vraag voor wie een nominatie een expliciete stimulans zou kunnen zijn om verder te gaan met het maken van films. Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

Judith de Leeuw voor OVERAL SPULLEN
De jury was gecharmeerd van de sprankelende en consequente wijze waarop de maakster thema’s als economische groei, consumptie, bezit, en milieuverontreiniging aan de orde stelt. Zij stalt alles wat in haar huis aanwezig is uit in een loods, nummert elk stuk afzonderlijk en telt zo meer dan 17.000 voorwerpen. Dat levert een onthutsend beeld op van wat we hebben en wie we zijn. De gekozen vorm is zowel dramatisch als visueel sterk.

Aaron Rookus voor WOENSDAGEN
De jury vindt deze korte film goed doordacht. Het indringende thema wordt op subtiele en suggestieve manier behandeld, vrijwel zonder dialoog. De jury heeft veel waardering voor de knappe ingetogen spelregie en de fraaie, doeltreffende fotografie. De maker weet inhoud en vorm filmisch sterk bijeen te houden.

Jeroen S. Rozendaal voor INTERZONE – GEDICHTEN VAN BART CHABOT
De jury is getroffen door deze verrassende vermenging van documentaire en fictie. Een fictief alter ego kijkt terug op het leven van de dichter en de spagaat waarin hij naar eigen zeggen is beland. De maker heeft alle filmische mogelijkheden uitgebuit om een raak en warm portret van Chabot te schetsen.

Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober. Bekijk het hele programma op filmfestival.nl of lees het NFF Magazine. Jouw films, jouw festival.

Bron: NLfilmdoek