KAUWBOY van Boudewijn Koole Nederlandse Oscarinzending Best Foreign Language Film

De speelfilm KAUWBOY van regisseur Boudewijn Koole is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film.

De film werd uit 22 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van de volgende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties: Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival; VERS – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vereniging Crewbelangen en EYE Film Instituut Nederland.

KAUWBOY is geschreven door Boudewijn Koole en Jolein Laarman. De film is geproduceerd door Jan van der Zanden en Wilant Boekelman van Waterland Film. KAUWBOY is Koole’s eerste speelfilm en ging in februari in wereldpremière tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn, waar het de prijzen voor Beste Debuutfilm en voor Beste Jeugdfilm in de wacht sleepte. Sindsdien is de film wereldwijd bekroond met o.a. de European Film Academy’s Young Audience Award, de Juryprijs voor Beste Europese Jeugdfilm (ECFA Award) en de Film & Kino Award op het Noorse Kristiansand International Children’s Film Festival, de prijs voor Beste Film en Beste Acteur op het Brasilia International Film Festival en op het Tokyo Kinder Film Festival de International Jury’s Grand Prix.

Sinds 18 april is KAUWBOY te zien in Nederlandse bioscopen. De distributie is in handen van BFD Film.

De film gaat over de 10-jarige Jojo die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt hem voor zijn vader verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Op 15 januari 2013 worden de nominaties in alle categorieën bekendgemaakt, waaronder voor de Best Foreign Language Film Award. De Oscars® worden uitgereikt op 24 februari 2013.

Bron: EYE