EYE: avondopenstelling slotweekend Stanley Kubrick, (voor)premières nieuwe films

Laatste kans! Stanley Kubrick: The Exhibition sluit zondag 9 september om 17.00. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 september geopend tot middernacht, 40.000 bezoekers gingen u voor. Verder komende filmweek: voorpremières Deal van Eddy Terstall in zijn aanwezigheid, The Story of Film met inleiding door Joyce Roodnat en première van de Turkse film Kuma.

Stanley Kubrick: The Exhibition

Stanley Kubrick: The Exhibition t/m zondag 9 september. In het slotweekend op vrijdag 7 en zaterdag 8 september is de expositie wegens grote vraag geopend tot middernacht! Bijna alle films zijn in dit weekend nog een keer te zien.

Deal

Maandag 10 sept voorpremières i.a.v. cast & crew. De romantische komedie Deal is de tiende speelfilm van Eddy Terstall (Hufters en hofdames, Simon). In Terstalls eigen stamcafé de Kat in de Wijngaert raken na sluitingstijd barmeisje Sara en vaste gast Midas (Teun Kuilboer en Roberta Petzoldt) met elkaar in gesprek. Zij wil weten hoeveel geld hij ervoor over heeft om met haar in bed te belanden. Dit onschuldige gesprekje aan de bar neemt verrassende wendingen, en brengt ons duo van Amsterdam naar Barcelona.

The Story of Film: An Odyssey met inleiding door Joyce Roodnat

Zaterdag 8 sept (14.30): Mark Cousins vijftien uur durende documentaire The Story of Film: An Odyssey is een epische reis door de geschiedenis van de film. Een reis van de meest aanstekelijke soort. Deze middag zijn deel 1 en 4 te zien, de keuze van Joyce Roodnat, waarin onder meer de vroege Amerikaanse cinema en Europese klassiekers uit het tijdvak 1930-1970 aan bod komen. De voorstelling wordt ingeleid door filmliefhebber en NRC Handelsblad-journalist Joyce Roodnat.

Overzicht Jan Willem van Dam

Van 12 t/m 15 september vertoont EYE in de serie E*Cinema Special een overzicht van de films van Jan Willem van Dam. Zijn experimentele films – tot nu toe vooral te zien op festivals – zijn poëtisch, sensitief, onvoorspelbaar en ontroerend; ze nodigen uit om met de maker mee te reizen en je te verwonderen over de bijzondere mensen die hij ontmoet. Van Dam is autodidact en actief als filmmaker, editor, programmeur, producent en cameraman.

Kuma

Première (donderdag 6 september 19.45). Dit familiedrama, de eerste speelfilm van de Koerdisch-Oostenrijkse regisseur Umut Dağ, brengt op intrigerende wijze de tegenstelling tussen oude Turkse tradities en de moderne tijd in beeld. “…de acteurs zijn stuk voor stuk voortreffelijk in dit ingetogen en toch soms onverwacht aangrijpende familiedrama…” (**** Filmkrant).

MovieZone Presents: Nederlandse première 3D-amimatiefilm Ronal the Barbarian

Elke eerste donderdag van de maand organiseert MovieZone in EYE, dé plek voor jonge filmliefhebbers, MovieZone Presents. Op 6 september (19.00) is de eerste aflevering te zien, met een voorstelling van de Deense komische 3D-animatiefilm Ronal the Barbarian (2011).

The Iron Mask

Zondag 9 sept 16.00, Cinema Concert. In The Iron Mask – het vervolg op The Three Musketeers (1921) – speelt Douglas Fairbanks opnieuw de rol van de onbevreesde D’Artagnan, beschermer van zonnekoning Lodewijk XIV. Muzikale begeleiding: Yvo Verschoor (piano).

Nicholas Ray: de gouden jaren

Ter gelegenheid van het mede door EYE gerestaureerde We Can’t Go Home Again (1973) organiseert EYE t/m 12 september een retrospectief van de Amerikaanse cineast Nicholas Ray (1911-1979).

Het volledig programma van EYE vindt u op eyefilm.nl

Bron: EYE