Documentaire Painful Painting wint Italiaanse prijs

De documentaire Painful Painting van regisseur Catherine van Campen heeft de eerste prijs in de wacht gesleept in de categorie ‘Artist’s Biographies’ tijdens het Asolo International Art Film Festival in Italië.

Painful Painting is een documentaire over de controversiële Nederlandse schilder Ronald Ophuis. Zijn schilderijen met heftige taferelen van seksueel misbruik, executies en oorlog zijn doelbewust onverbloemd en onderzoeken op confronterende wijze onze beladen relatie met geweld: hoe verhouden wij onsdaartoe en hoe kunnen wij daar nog persoonlijk door geraakt worden nu zoveel bruutheid ons dagelijks via de media bereikt?

In de film portretteert de kunstenaar de zeergewelddadige spelletjes die kindsoldaten in Sierra Leone tijdens de recenteburgeroorlog met vrouwelijke gevangenen speelden. Na een bezoek aan Afrika ensceneerde hij met behulp van acteurs, enkele van die extreme scènes vervolgens opnieuw in zijn atelier, om deze taferelen uiteindelijk op grootformaat doek te schilderen.

In de film Painful Painting belicht regisseur Catherine van Campen de bijzondere werkmethode van Ophuis en de gespannen relatie tussen kunst en werkelijkheid in zijn werk. Zonder daarbij zelfonderzoek te schuwen lijkt Ophuis ervan doordrongen dat geweld in ons allemaal huist…

Tijdens het Nederlands Film Festival (26 t/m 5 oktober in Utrecht) draait Painful Painting in de competitie voor de korte documentaire en dingt hierbij mee naar een Gouden Kalf.

Painful Painting werd in januari 2012 uitgezonden door de NTR in Het Uur van de Wolf.

Bekijk een fragment uit de film en meer informatie op:

www.painfulpainting.nl

Regisseur Catherine van Campen maakte eerder de internationaal bekroonde documentaires Anne Vliegt, Drona & ik en Eeuwige Moes.

Scenario en regie: Catherine vanCampen

Geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met de NTR.

Deze film is tot stand gekomen met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

Bron: Zuidenwind